Închide

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj este în pericol de blocaj din cauza datoriilor

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - oct. 29, 2017 2 985

Conducerea unităţii face apel la societatea civilă şi la mediul de afaceri pentru a salva institutul.
Potrivit managerului interimar, Silviu Moga, conturile unităţii medicale sunt deja poprite, iar acest lucru ar putea duce, în viitorul apropiat, la blocarea întregii activităţii, informează agerpres.ro.

Silviu Moga a spus că nu a primit de la Ministerul Sănătăţii vreun răspuns concret pentru situaţia Institutului.
El a mai precizat că la jumătatea anului s-au primit 450.000 de lei de la Consiliul Local Cluj-Napoca. Aceşti pot fi folosiţi pentru utilităţi şi anumite tipuri de servicii, dar nu pot fi utilizaţi pentru plata datoriilor.
Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj este singurul furnizor de servicii de sănătate legate de transplantul renal pentru regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest ale României. În cadrul Institutului pot fi efectuate aproximativ 100 de operaţii de transplant anual, în condiţiile în care în fiecare an sunt luaţi în evidenţă pentru acest tip de operaţii peste 200 de pacienţi. În această unitate lucrează 125 persoane, dintre care 17 medici.

„Acest demers pe care l-am făcut se adresează în primul rând societății civile și mediului de afaceri. Acesta a fost precedat de alte demersuri făcute către autorități, sigur că pentru acestea am ales alte căi de comunicare. Am considerat că este datoria noastră să explicăm opiniei publice ce s-a întâmplat la Institut și care ar fi viitorul lui. Am ajuns la concluzia că, deși se află într-o situație financiară gravă, totuși ar fi sustenabil financiar pe termen mediu și lung și aducem ca dovezi indicatorii financiari pe care îi avem în prezent, comparativ cu cei care au fost în anii trecuți dezastruoși”, a declarat Silviu Moga.

Acesta a menționat că la începutul anului 2017, când a devenit manager interimar al ICUTR, datoria, acumulată din 2013, ajunsese la 1,7 milioane de lei.

Amintim că deputatul clujean Emanuel Ungureanu (USR) a cerut, la începutul lunii martie, ministrului Sănătăţii „verificarea relaţiilor contractuale dintre ICUTR şi Clinica Lukmed cu scopul de a vedea dacă unitatea medicală de stat nu a fost <căpuşată>de clinica privată administrată de fiul profesorului Lucan care este şi angajat al ICUTR Cluj-Napoca”.

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, în pragul falimentului. Cine e responsabil?

2 comentarii

  1. Apropos de societatea civila, eu as fi fost acum primul care ar face o donatie catre ICUTR Cluj. In iulie 2008 chiar domnul doctor Silviu Moga mi-a descoperit o strictura de uretra dar nu mi-a fost rezolvata in clinica gratuit ci la Lukmed pe bani multi-frumosi pe un procedeu ultimul racnet. Dupa nici 4 ani, in ianuarie 2012 strictura a recidivat. Pot veni din nou sa rezolv strictura dar numai in institut, cu ce aparatura sau procedeu si ce termen de garantie mi se poate acorda.? Mentionez ca am 70 ani.

Scrie un comentariu