Închide

Inițiativă pentru ca bebelușii de până la 6 luni să aibă acces la creșele de stat din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 15, 2021 3 268

Consilierii USR PLUS au propus ca administrația clujeană să înființeze grupe de creșă pentru sugari. Liderul consilierilor locali, Adrian Cristian, a arătat că proiectul de hotărâre a fost inițiat încă de la finalul lunii februarie, împreună cu colega de partid Oana Maria Surdu, și el prevede ca cel puțin 3 creșe din Cluj-Napoca să primească sugari mai mici de 6 luni.

”Propunem ca Administrația clujeană să înființeze  în 2021 trei grupe de creșă pentru sugari începând cu vârsta de 0 luni și să asigure amenajarea corespunzătoare a acestora pentru oferirea acestui serviciu. Pentru a a înființa aceste grupe este necesară dotarea acestora cu: covoare de activități, scaunele tip relax, congelator pentru  laptele matern (pentru ca mamele să poată duce laptele propriu congelat) pentru masa bebelușului, aparat de încălzire a laptelui la temperatura adecvată pentru hrănire și amenajarea unui separeu pentru alăptare. De asemenea, este nevoie să se definească procedurile specifice îngrijirii sugarilor între 0 și 6 luni și să se inițieze un program de formare suplimentară a cadrelor în acest proces. Grupele de sugari mici vor fi amenajate în creșele deja existente ceea ce duce la o scadere în costul și complexitatea implementării. În cazul în care nu vor fi ocupate toate locurile disponibile (fiind primul an în care ar fi disponibilă această facilitate este posibil ca informația să nu ajungă la cetățeni sau ca aceștia să-și fi făcut planuri înainte de definitivarea detaliilor) grupele pot fi comasate și spațiile vor putea fi folosite pentru grupe suplimentare destinate copiilor de peste 6 luni”, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de consilierii USR PLUS.

Proiectul de hotărâre a fost depus la Primărie și urmează să fie supus atenției Consiliului Local, dacă va fi promovat de primarul Emil Boc. „Datorită concediului de maternitate de doi ani, printre cele mai lungi concedii din Uniunea Europeană, se interpretează greșit că instituțiile statului nu trebuie să asigure serviciile de îngrijire și creștere a sugarilor”, a arătat Cristian.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat săptămâna trecută că stimulentul pentru părinții care aleg să se întoarcă la serviciu din concediul de creștere a copilului înainte de șase luni va crește de la 650 de lei la 1.500 de lei. În Cluj-Napoca nu există creșe publice care să primească copii sub 6 luni.

3 comentarii

  1. De acord cu Gicu, e un pic cam exagerată cererea asta, și care nici nu prea cred că e bazat pe o cerere reală, ci mai degrabă un propagandism USR PLUS. Și acuma să investim din banul public pentru niște utopii de-ale lor. Prima dată să vedem niște numere concrete de doritori pentru astfel de măsuri.

  2. USR strikes again. Ce mamă și-ar lăsa copilul abia născut in plantația de copii? Copilul are nevoie fix in primele luni de prezența mamei, idioții ăștia au impresia că un copil e un cățel pe care ti-l faci să ai ce plimba afară dar in rest il parchezi undeva la creșă și te duci să freci menta. tocmai de aia s-a dat concediul maternal de 2 ani să aibă mama liber pentru copil. Pana si in țările occidentale mama are primele 6 luni liber pentru prunc. Mari idioți hippsterii ăștia cu idei crețe.

Scrie un comentariu

Articole similare