Închide

Inițiativă pentru a transforma Cluj-Napoca într-un oraș prietenos pentru copii, în programul UNICEF

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 21, 2021 0 282

Un proiect de hotărâre care propune angajarea municipiului in programul UNICEF „Inițiativa Localitate prietenă a copiilor” a fost inițiat de consilierii USR/PLUS.  „48 de țări implementează sau piloteaza această inițiativă, 5600 de orașe și comunități implicate, unele chiar din România, Clujul nu se află printre acestea, dar poate și trebuie să fie”, arată consilierul local Adrian Cristian.
Potrivit consilierilor, participarea la acest program al UNICEF ar însemna din partea administrației clujene o asumare reală a interesului pentru copii și bunăstarea lor, ar presupune un plan de acțiune atent creat împreună cu aceștia și cu comunitatea locală, bugetat și apoi monitorizat cu scopul de a avea o localitate în care vocea, nevoile și prioritățile fiecărui copil și tânăr sunt auzite și luate în considerare în politicile, bugetele și programele publice și la luarea deciziilor care îi privesc.
„De asemenea, pe tot parcursul proiectului am beneficia de sprijin din partea UNICEF și acces la soluțiile implementate de ceilalți participanți în acest program.
Un oraș prieten cu copiii e un oraș pe care aceștia și-l pot modela, un oraș în care se pot dezvolta, un oraș care le dă aripi. Avem datoria să luptăm pentru un astfel de deziderat”, arată consilierii.
Alte deziderate ale proraglului:
*Fiecare copil și tânăr este valorizat, respectat și tratat corect în cadrul comunităților lor și de către autoritățile locale.
*Fiecare copil și tânăr are acces la servicii sociale de bază de calitate: servicii de protecție, medicale, de educație, suport nutrițional, dezvoltare și educație timpurie, justiție și sprijin familial.
*Fiecare copil și tânăr locuiește într-un mediu sigur și curat: protecția împotriva exploatării, violenței și abuzului, accesul la apă potabilă, salubritate și igienă, un design urban sigur, care răspunde nevoilor copilului, mobilitate și absența poluării și a deșeurilor.
* Fiecare copil și tânăr are oportunități de a se bucura de viața de familie, de joacă și de timp liber: activități sociale și culturale și locuri sigure în care să se întâlnească cu prietenii și să se joace.
Proiectul de hotărâre a fost depus de Adriana Cristian împreună cu Mihaela Nia membră în USR.
Consilierii locali USR PLUS au lansat și o hartă a locurilor de joacă din oraș în care au pus toate locurile de joacă aflate în evidențele Primăriei și cheamă clujenii să evalueze aceste locuri de joacă, dacă ce există pe teren apare cu adevărat în inventarul municipalității. Aceștia au făcut și o propunere de regulament pentru întreținerea și amenajarea locurilor de joacă din oraș care să stea la baza investițiilor pentru a schimba fața acestor locuri de joacă din Cluj-Napoca. Demersurile sunt parte a unei inițiative de a face din Cluj-Napoca un oraș mult mai prietenos pentru copii.
Deocamdată, Primăria a ales să implice tinerii în politicile publice ale orașului prin intermediul Centrului de Tineret înființat într-o clădire supusă modernizării în centrul orașului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu