Industria aerospaţială şi oraşele „deştepte” – ţintele asumate pentru 2017 ale clusterelor din Tehnologie
EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 21, 2017 0 429
Aplicaţii de „oraşe deştepte” sau proiecte din domeniul aerospaţial se numără printre ţintele de 2017 ale clusterelor din domeniul tehnologiei de la Cluj. „Orăşelul Inovării” care trebuia să apară pe Dealul Lomb pe terenul primăriei nu mai e în prim-plan, iar zona rămâne, deocamdată, una care înghite banii oraşului. Cei din IT vorbesc însă de planuri pentru a promova inovaţia în defavoarea outsourcing-ului şi de eforturi de atragere de bani europeni la Cluj şi în România. Reprezentanţii asociaţiilor din domeniu au transmis, la solicitarea Actualdecluj.ro, lista cu planuri pe care le promit pentru 2017.
Principalele planuri pentru iTech Transilvania Cluster și ARIES Transilvania? Cei din cluster vorbesc mult de colaborare: vor colaborare cu entități din mediul economic, administrație publică, universități, cercetare, dar și cu actori din alte domenii de activitate – energie, mobilă, agricultură, sănătate, industrii creative, spune Bianca Muntean, director executiv al Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES Transilvania) şi manager al clusterului iTech Transilvania.
Domeniul aerospațial – aceasta este una dintre direcțiile în care asociația își va derula activitatea în 2017, cu sprijinul companiilor de IT și electronică, susţin reprezentanţii asociaţiei. Asta în contextul în care ARIES Transilvania a fost numită la sfârșitul anului trecut membră în rețeaua Copernicus a Comisiei Europene. Asociația se va ocupa în acest an și de implementarea împreună cu companii de IT a proiectului finanțat de către Agenția Europeană Spațială EO ClimLab (Data Analytics Platform for Climate Resilience). Acesta se referă la crearea unui mediu de cercetare colaborativ, care să permită dezvoltarea și prototiparea de noi produse bazate pe Observarea Pământului. „Se urmărește sprijinirea adaptării și reducerii efectelor schimbărilor climatice în cadrul unor abordări multi-disciplinare legate de mediul de afaceri și societate – în agricultură, sănătate, managementul riscurilor, întreținerea infrastructurilor, educație, diseminare”, precizează Muntean.
Un alt proiect în care clusterul e partener vizează centrele istorice ale orașelor, iar Clujul intră în program alături de alte orașe europene. Este vorba despre ROCK – Regeneration and Optimisation of Cultural heritage în creative and Knowledge cities, finanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului Orizont 2020. „Acest proiect are ca obiectiv dezvoltarea unei abordări sistemice, inovatoare și de colaborare pentru regenerarea și reutilizarea centrelor istorice ale orașelor, iar Clujul participă în acest proiect alături de Bologna, Liverpool, Lisabona, Skopje, Atena, Eindhoven”, continuă managerul de cluster. Asociația participă în rețeaua Enterprise Europe Network. Prin intermediul acestei reţele, ARIES Transilvania ar trebui să sprijine companiile inovatoare din Cluj, prin furnizarea de servicii: cereri și oferte de tehnologie, transfer de tehnologie, participarea la evenimente de matchmaking și de brokeraj. „De asemenea, sunt realizate activități de consiliere, sprijin și informare; Activități de parteneriat transfrontaliere pentru cooperarea de afaceri, transfer de tehnologie, inovare și cercetare”, completează Muntean.
Clujul adună anul acesta lumea din Tehnologie: în 2017 are loc a cincea ediție a Conferinţei Open Innovation 2.0, organizată de către Comisia Europeană pentru prima data în Europa de Est, la Cluj. Asociația e implicată și aici, alături de municipalitate. Sunt programate cursuri tehnice și de soft skills în interesul companiilor din domeniul IT și electronică. Conferinţa nu este singurul proiect unde asociația vrea să lucreze cu primăria. Reprezentanții ARIES vor participa la întâlnirile din cadrul Consiliului Consultativ IT&C al Municipiului Cluj-Napoca și vor să se implice în construirea strategiei de „smart city” a municipiului Cluj-Napoca. Trebuie să mai continue şi un alt proiect inițiat alături de ceilalți actori din ecosistemul local – Cluj Capitala a Inovării; dacă nu mai știți cum stă treaba, cei de la asociație promit să și prezinte rezultatele obținute până acum în cadrul acestei inițiative.
Vezi şi anunţul:
Clujul se vrea “Capitală a Inovării”. Ca Amsterdamul și Barcelona. Din forurile europene: “nu doar să tot plănuim, să plănuim, să plănuim, trebuie să trecem la acțiune”
Cei din asociație vor să facă un studiu al pieței de IT, dar și să își intensifice prezența în celelalte județe din Transilvania (Bistriţa, Bihor, Sălaj, Satu Mare și Baia Mare), ARIES Transilvania având și o filiala deschisă în Oradea.
Ce ar mai trebui să facă asociația? Să sprijine firmele de IT și electronică în accesarea fondurilor direct de la Bruxelles şi a fondurilor structurale pentru dezvolarea produselor lor sau crearea de produse inovative, spune Biana Muntean.