Închide

Început de septembrie, cu Opera în stradă: în Piaţa Avram Iancu şi în Piaţa Unirii

Cultură by Actual de Cluj - aug. 21, 2018 0 491

 

Opera iese în stradă la debutul noii stagiuni, în Piaţa Avram Iancu, în faţa clădirii în care se ţin concertele „clasice”. La Operă, concertul care marchează deschiderea unei noi stagiuni a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, e programat pentru 1 septembrie, de la ora 20.00 în Piaţa Avram Iancu. Imediat după aceea, în 2-4 septembrie, artiştii se mută în Piaţa Unirii, pentru alte două spectacole în aer liber.

„Dacă până acum un an, programul interpretat în cadrul concertului La Operă avea menirea de a anunța, prin reprezentative momente orchestrale, solistice, de ansamblu sau corale, câteva dintre principalele titluri operistice planificate pentru noul sezon liric, ediția 2018 a evenimentului aduce și arii celebre – precum ,,Io son l’umile ancella” din ,,Adriana Lecouvreur” de Francesco Cilea, ,,Casta Diva” din ,,Norma” de Bellini, ,,Vesti la giubba” din ,,I Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo – din creații neregăsite în repertoriul curent al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, însă a căror interpretare vă va transpune, cu siguranță, în universul lucrărilor originale”, precizează reprezentanţii Operei. „Impozanta uvertură a operei rossiniene ,,La gazza ladra” deschide un parcurs muzical bogat, în care se regăsesc expresiile furiei Reginei Nopții din ,,Flautul Fermecat” de Mozart, focul gitanilor din ,,Il trovatore” de Giuseppe Verdi, galanteria cu care sergentul Belcore încearcă să câștige inima Adinei, spre disperarea naivului Nemorino (,,Come paride vezzoso… Or se m’ami” din ,,L’elisir d’amore” de G. Donizetti), fermecătoarea arie ,,Quando m’en vo’” a Musettei din ,,La bohème” de Giacomo Puccini, dorul și ardoarea cu care Madama Butterfly așteaptă reîntoarcerea lui Pinkerton, dar și comicul situațiilor din opereta ,,Văduva veselă” a lui Franz Lehár, evocate în cadrul unui colaj. Nu lipsesc nici esențele românești din bogăția expresivă a concertului ,,La Operă”, care va fi încheiat de animatul duet ,,Nu-i bai” din opereta ,,Lăsați-mă să cânt” a lui Gherase Dendrino și de o ,,Suită pentru taragot și orchestră””.

 

 

În 2-4 septembrie, artiştii se mută în cealaltă piaţă centrală a oraşului: în Piaţa Unirii, pentru alte spectacole în aer liber, în cadrul Opera Aperta. Ediția de 2018 include două evenimente lirice, montate pe scena în aer liber din Piața Unirii, cu acces liber: duminică, 2 septembrie, 2018, ora 20.00 – Elixirul Dragostei de Gaetano Donizetti şi marți, 4 septembrie 2018, ora 20.00 – Turandot de Giacomo Puccini.

 

Scopul declarat de reprezentanţii Operei: „acela de a ne deschide cortina în fața întregii cetăți clujene, devenind o operă a tuturor”.

 

Sursă imagini: Opera Naţională Română Cluj-Napoca

Nici un comentariu

Scrie un comentariu