Cluj Arena, gazda unui spectacol istoric de proporții, finanțat din bugetul local cu 500.000 de lei
ActualitateCulturăFestivalIstorieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 21, 2018 0 3384
Unul dintre evenimentele majore care sunt găzduite anul acesta pe Cluj Arena este spectacolul istoric „Marea Unire”, dedicat Centenarului României. Directorul Cluj Arena, Rau Rațiu, a subliniat că în prezent se fac pregătiri pentru instalarea arsenalului care va fi utilizat în acest spectacol de reconstituire a unor episoade istorice, precum bătălia de la Oituz, Bătălia de pe Argeș, care a dus la pierderea Bucureștiului, Bătălia de la Mărășești cu plutonul condus de Ecaterina Teodoriu și multe altele. Sunt implicați numeroși actori, cascadori și o recuzită impresionantă, totul pentru desfășurarea unui spectacol grandios care a obținut o finanțare de 500.000 de lei, numai de la Consiliul Local.
Spectcolul se va desfășura în 8 septembrie, începând cu ora 20.00, iar publicul are acces gratuit.
Evenimentul programat în 8 septembrie, de la ora 20.00, este organizat de Asociatia Cultural-Artistică Vulturii Carpaților împreună cu Asociația Cascadorilor Profesioniști din România și Asociația Culturală Hara. „Spectacolul va cuprinde un program spectaculos și impresionant în premieră națională, “MAREA UNIRE” – Spectacol Live de Reconstituire Istorică cu o gamă foarte variată de activități și acte artistice de mare impact” – anunță organizatorii. Aceștia au mai informat că proiectul a fost conceput sub forma unui turneu, urmând ca spectacolul „Marea Unire” să fie prezentat în cele mai importante orașe din Romania. „Scopul proiectului este conștientizarea și celebrarea importanței istorice deosebite a Centenarului Marii Uniri într-un mod unic, atractiv și impresionant” – mai transmit organizatorii.
„Ce poate fi mai potrivit acestui context decât o lecţie de istorie pe viu cu scopul de cunoaștere și recunoaștere a istoriei naționale, de încurajare a sentimentului de apartenență și de celebrare a diversității etnice și culturale specifice care dau farmecul acestor regiuni istorice ale României. Spectatorul va plonja astfel în complexele și dramaticele evenimente din perioada 1914 – 1918 ce au condus, după drame, răsturnari de situație pe front și sacrificii imense, la realizarea visului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, transmit reprezentanţii Asociaţiei Cultural-Artistică Vulturii Carpaților, organizatorii evenimentului realizat după un scenariu original, documentat istoric, ce face referire la mai multe zone ale țării, cu costume si arme specifice perioadei evocate.
Programul spectacolului „Marea Unire”
– Bătălia de la Oituz – secvențe de luptă.
– Bucureștiul la intrarea României în Primul Război Mondial;
– Întâlnirea confidențială dintre Martha Bibescu și atașatul Ambasadei Britanice la București, Cristopher Thompson;
– Strategia si abordarea generalului Eremia Grigorescu;
– Intrigile de palat, campania pentru atragerea României în război, cât și promisiunile seducătoare ale Aliaților și ale Puterilor Centrale pentru România;
– Dubiile regelui Ferdinand, inclinațiile politice ale Reginei Maria și politica de „tatonare, așteptare și poziționare optimă” a prim-ministrului Brătianu;
– Bătălia de pe Argeș care duce la pierderea Bucureștiului – secvențe de luptă;
– Ecaterina Teodoroiu conduce un pluton de infanterie în bătălia de la Mărășești;
– Bătălia de la Mărășești – secvențe de luptă;
– Tratatul de la București din aprilie 1918;
– Capitularea Austro-Ungariei, semnată la Villa Giusti pe 3 noiembrie 1918;
– Euforia realizării actului Marii Uniri de la Alba-Iulia de la 1 decembrie 1918;
– Apariția pe ecranele LED a celor 5 fotografii realizate de soldatul Samoilă Mârza;
– Parada de la Bucuresti. Regele Ferdinand, Regina Maria și Generalul Berthelot avansează într-o atmosferă electrică pe sub Arcul de Triumf.
Coloana sonoră este special aleasă pentru a evidenția emoția și simbolistica fiecărui moment în parte, purtând spectatorul, rând pe rând, prin dramă, dor, camaraderie, tristețe, tragedie, absurd, neputință, victorie și triumf. La realizarea spectacolui vor participa:
– 18 actori de prestigiu;
– 16 cascadori profesioniști;
– 120 figuranți pregătitiți pentru spectacole de acest gen;
– 12 cai dresați si antrenați special pentru astfel de evenimente;
Vor fi folosite:
– efecte pirotehnice;
– 6 tunuri de epocă (efecte de foc la gura țevii, efecte de explozii în aer, efecte de explozii în pământ);
– armament și echipamente specifice perioadei respective;
– cascadorii cu foc: căderi de la înălțime în flăcări, oameni torță, cascadori călare în flacari;
– cascadorii ecvestre, acrobații călare, dresură de cai;
– lupte cu diverse arme, lupte corp la corp, lupte ecvestre;
– costume tematice;
– decoruri construite / decoruri transpuse pe ecrane LED;
– recuzită specifică perioadei;
– sonorizare și lumini;
– două ecrane LED cu dimensiuni: 8/6 m pe care vor rula elemente de decor și imagini live din timpul spectacolului.