Închide

Încep premierele anului 2022 la Teatrul Maghiar din Cluj cu spectacolul „Călător sub clar de lună”, un spectacol despre care regizorul spune că răspunde sentimentelor generate de pandemie

ActualitateCultură by Actual de Cluj - ian. 05, 2022 0 342

La începutul anului 2022, este programată premiera spectacolului Călător sub clar de lună, după romanul lui Antal Szerb, regizat de Botond Nagy. Acest spectacol a fost realizat în stagiunea 2020/2021, dar din cauza restricțiilor epidemiologice nu a avut încă premiera cu public. Spectacolul va avea loc, vineri, 8 ianuarie, de la ora 18.00 și durează peste trei ore, cu pauză.

 

Regizorul Botond Nagy a spus, citat de clujulcultural.ro, că romanul care stă la baza spectacolului este unul fundamental care răspunde în modul cel mai intim nevoilor spirituale ale tinerilor, afectați de singuratătate după cei doi ani de pandemie. Regizorul Tomba Gabor, cel care conduce Teatrul Maghiar, a amintit, citat de aceeași sursă, că în cultura română există două romane comparabile cu cel a lui Szerb, Bietul Ioanide și Enigma Otiliei dar și că așteaptă un public numeros la premieră.

 

Tetarul Maghiar a pregătit și alte premiere, anunțate deja la debutul stagiunii 2021/2022.

În luna martie 2022, Andrei Șerban revine la Teatrul Maghiar de Stat Cluj și pune în scenă o piesă engleză contemporană, Oedipus de Robert Icke. În același timp, Ferenc Sinkó va regiza, în Sala Studio, piesa germană contemporană Seymour de Anne Lepper.

În luna mai, László Bocsárdi va pune în scenă Rubedeniile după romanul lui Zsigmond Móricz.

Tot în stagiunea 2021/2022, se lansează și proiectul internațional CATASTROFĂ inițiat de Uniunea Teatrelor din Europa, cu participarea a 16 teatre. În cadrul proiectului vor fi realizate, în coproducție, șapte spectacole.

Scopul proiectului este de a crea coproducții internaționale pornind de la piesele antice grecești, care să reinterpreteze aceste opere prin evenimente contemporane. În cadrul acestui program, Gábor Tompa va pune în scenă un spectacol în patru limbi, bazat pe tragedia Prometeu înlănțuit de Eschil și pe drama Catastrofă de Samuel Beckett (coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Stat Constanța –  Teatrul Național Ljubljana). Premiera în aer liber va avea loc la Constanța în iunie 2022, urmată de premiera din toamnă de la Ljubljana. Publicul clujean va putea vedea spectacolul în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe 2022.

Ultima premieră a stagiunii 2021/2022 va fi cu spectacolul Tinerii barbari, în regia lui Attila Vidnyánszky Jr. (coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Cetate din Gyula).

Gábor Tompa a declarat că, pe lângă spectacole și evenimente prezentate, vor fi elaborate planuri de modernizare și renovare a teatrului, cu speranța că renovarea completă a clădirii va putea începe pe parcursul anului viitor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare