Închide

Încep cursurile dar un cartier întreg din Cluj nu are școli. Cum s-a ajuns aici și ce soluții există

EducaţieTop News by Mihai Prodan - sept. 02, 2019 2 655

Un cartier întreg nu are școli: se întâmplă în Cluj-Napoca, în cartierul considerat de arhitecți cel mai haotic din întreg orașul, cu anomalii urbanistice una și una – iar între acestea faptul că, la sute de blocuri și zeci de mii de locuitori, aici nu a fost construită nici măcar o grădiniță sau școală.

Vorbim de cartierul Bună Ziua, unde zeci de blocuri, duplexuri, case și alte asemenea au fost construite în stânga și în dreapta străzii cu același nume de la Revoluție încoace: cartierul e casa celor mai multe anomalii și ilegalități urbanistice din cea mai scumpă piață imobiliară din țară, cu – de exemplu – garaje transformate în garsoniere. Cartierul e celebru și pentru faptul că până de curând nu avea trotuare nici măcar pe artera principală a sa, strada Bună Ziua.

Și nici grădinițe sau școli, deși aici locuiesc zeci de mii de persoane. E singurul cartier din Cluj-Napoca în această situație. Cum s-a ajuns aici? Răspunde inspectorul școlar general, Valentin Cuibus: ”nu mi se pare OK. Asta e o greșeală făcută cu foarte mulți ani în urmă, când s-au început construcțiile. De la început trebuia făcută infrastructura, inclusiv grădiniță și școală”. Cuibus spune că a cerut măcar o grădiniță și o școală primară în cartier, de câțiva ani încoace, dar Primăria Cluj-Napoca a răspuns, tipic, că va ține cont de aceste propuneri: ”noi am cerut de multe ori dezvoltarea pe anumite zone cum e de exemplu Bună Ziua, unde am cerut măcar construirea unei grădinițe și a unei școli primare. Discuția e de câțiva ani. Răspunsul a fost că în funcție de posibilitățile administrației se va ține cont de propunerile noastre. Cu altceva nu au venit cu nimic concret”.  

Soluția pentru părinții cu copii de vârstă școlară, deocamdată, e să-și înscrie copiii la școlile din cartierul Zorilor, ori pe Calea Turzii. Cuibus spune că elevii ce vin din Bună Ziua nu aglomerează prea mult aceste școli din alte cartiere pentru că ”lumea alege diferite variante și mulți vin la școlile din centru”.

Am întrebat la Primăria Cluj-Napoca în baza legii accesului la informațiile de interes public ce soluții are instituția pentru rezolvarea acestei probleme, veche deja de decenii, fără ca în acest interval să se fi creionat măcar o soluție practică din partea autorităților publice – alta decât o creșă privată în cartier. Am fost informați că solicitarea noastră a primit număr de ordine de la Registratură astfel că probabil vom primi un răspuns, indiferent de forma sa utilă sau nu, într-o lună.

 

 

2 comentarii

  1. dar de ce nu intrebati pe cei din Buna Ziua daca vor gradinita, in special cei de pe strada Stefan Luchian? cand a dorit sa faca primaria gradinita, o intreaga strada s-a opus, cica nu vor gradinita langa casele lor.

  2. În loc de „orasul comoara” intreg Cluj-Napoca ar trebui sa se numeasca „Cluj-Șpraul” (sprawl). Sunt ff nedumerit. Cum se poate ca in „orasul care merge inteligent”, orasul comoara, orasul condus de zeci de ani de BOC, orasul elita din România,si tot asa, sa se intimple asa ceva? Și apoi, e posibil asa ceva in Ardeal? Ei! Poate e vorba de Iasi sau Alexandria!?. Dragi clujeni din „BUNA ZIUA”, aveti o solutie foarte buna,si, pe care n-ar trebui sa o luati in derâdere când veti citi aceste rînduri: inscrieti-va copii la scoala din FELEAC .!!

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.