Închide

Încă un program de accelerare pentru startup-uri, la Cluj: o companie privată caută idei noi în Tehnologie

Economie by Kristina Reştea - oct. 12, 2018 0 230

 

Pe o piaţă locală tot mai populată cu hub-uri, acceleratoare de afaceri şi incubatoare, se mai lansează o astfel de iniţiativă, venită de această dată din partea unei companii private, în parteneriat cu organizații deja familiarizate cu ecosistemul antreprenorial. Un grup internaţional cu centru de dezvoltare software la Cluj lansează un program de accelerare pentru startup-uri, anunţă azi reprezentanţii companiei.

Proiectul se desfăşoară alături de două organizaţii deja active pe piaţa startup-urilor din Transilvania şi România. Nu e prima iniţiativă din partea unei companii private de a testa ideile antreprenorilor debutanţi.

 

Paddy Power Betfair, jucător global în domeniul pariurilor sportive și al jocurilor de noroc, anunță lansarea Alpha Hub, un program de accelerare pentru startup-uri, dedicat parteneriatelor cu mediul corporativ. Programul este realizat în parteneriat cu Techsylvania și Risky Business, două organizații clujene cu impact în comunitatea IT&C la nivel local și național. „Programul își propune facilitarea accesului antreprenorilor la expertiză de specialitate, parteneriate și clienți din mediul corporate, în scopul scalării produselor și serviciilor oferite la nivel global”, spun organizatorii.

Alpha Hub se va concentra pe soluționarea provocărilor legate de conceptul de Responsible Gambling (Joc Responsabil) și se adresează startup-urilor aflate cel puțin în faza de prototip, care utlizează tehnologii cu aplicabilitate în domenii precum: customer matching, verificarea identității, date şi analiză, online journey, instrumente self-service și retail. O ultimă secțiune, Dealer’s Choice, este deschisă înscrierii startup-urilor care nu se încadrează în nici una dintre categoriile menționate mai sus.

Accesul la clienți corporate, cât și cunoașterea acestora, reprezintă o provocare decisivă pentru companiile nou create în România. Un ecosistem de succes al startup-urilor necesită implicarea unor companii tech de top, așadar suntem foarte fericiți că Paddy Power Betfair alege Clujul dintre toate locațiile sale globale pentru a lansa Alpha Hub”, a declarat Vlad Ciurcă, co-fondator și Executive Manager Techsylvania.

Programul va debuta cu un eveniment de lansare în data de 20 noiembrie, urmat de o perioadă de două săptămâni de mentorat și suport și se va încheia cu un eveniment de prezentare a soluțiilor în data de 4 decembrie. Costurile de călătorie (zborurile și cazarea) pentru echipele din afara Clujului vor fi acoperite de către organizatorii programului.

Cele mai de succes startup-uri din program vor fi eligibile pentru finanțare în vederea dezvoltării și prezentării conceptului de business în cadrul grupului Paddy Power Betfair. În plus, startup-ul câștigător va avea ocazia să își prezinte proiectul în Dublin, în fața managementului Paddy Power Betfair, precum și a altor potențiali parteneri și investitori.

Pe lângă accesul la expertiză de top, startup-urile participante în cadrul programului vor putea obține și resurse personalizate, precum sprijin în pregătirea pentru pitching, o viitoare finanțare, o strategie de implementare a parteneriatelor cu mediul corporatist, dar și accesul la evenimente exclusiviste care să stimuleze dezvoltarea acestora.

În ultimii 15 ani, Paddy Power Betfair un investitor activ și achizitor de firme IT & C din întreaga lume.  „Alpha Hub reprezintă o oportunitate excelentă pentru ca Paddy Power Betfair să se apropie de ecosistemul startup-urilor tech, iar noi căutăm să facem parteneriate cu startup-uri care ne pot ajuta să rezolvăm provocări reale din lumea business-ului”, declară Rob Smith, Head of Alpha Hub, Paddy Power Betfair.

Înscrierile în cadrul programului Alpha Hub vor avea loc în perioada 9 octombrie-6 noiembrie și se pot realiza prin completarea unui simplu formular, disponibil pe www.alphahub.tech.

Nu e prima iniţiativă din partea unei companii private de a testa ideile antreprenorilor debutanţi.

În primăvara acestui an, un accelerator deja operațional a intrat în parteneriat cu o firmă de consultanță pentru un proiect deschis startup-urilor care ar funcționa în sistem business to business. KPMG România în parteneriat cu Spherik Accelerator au lansat Startup Growpad.  “Există mute idei de startup interesante, în special în sectorul IT, însă multe dintre ele nu reușesc să se ridice, pentru că nu au suficientă experiență practică în zona de a iniția și de a dezvolta o afacere”, spunea Rene Schob, partener KPMG România, în Departamentul de Taxe.

La o conferinţă despre piaţa locală, Mircea Vădan, mentor în programe de startupuri, a atras atenţia tocmai  asupra faptului că startup-urile locale nu sunt, de fapt, destul de conectate tocmai la sursele de idei: adică industriile care au nevoie de inovaţie.”De obicei, 80% dintre cei care vin la astfel de evenimente sunt oameni din IT. Problemele reale sunt acolo: în Finanţe, Sănătate, Agricultură, acolo e vorba despre a face inovaţie. Oamenii din domeniile respective ar trebui să vorbească cu cei din Tehnologie şi să facă startup-uri împreună. Dacă facem proiecte doar noi, ca IT-işti, fără să vorbim cu cei din industrie, riscăm să o dăm în bară. Rolul nostru ar trebui să fie să construim produse pe baza problemelor dintr-o industrie. Avem de lucrat destul de mult”, subliniază Mircea Vădan, Managing Partner Activize

 

Foto: Betfair

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.
  • Articole similare