Închide

Încă se mai derulează lucrări în Parcul Feroviarilor/ Recepția începe în luna ianuarie 2024

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 27, 2023 0 167

Parcului Feroviarilor cu o suprafață de peste 5 hectare a fost modernizat în urma unei investiții de 9 milioane de euro. Recepția lucrărilor începe în ianuarie, a anunțat primarul Emil Boc în luna ianuarie a anului viitor.

“Proiectul realizat din fonduri de la bugetul local se află în ultima etapă, procedura de recepție urmând a fi demarată în luna ianuarie 2024. În această perioadă se realizează ultimele lucrări la pavilioanele din cadrul parcului, sistemele de alei dinspre strada Feroviarilor, respectiv ultimele ajustări la pasarelele pietonale peste Someș”, a arătat primarul Emil Boc.

El ete convins că acest parc va deveni cele mai atractive zone verzi ale Clujului. “Obiectivul investiției de peste 9 milioane de euro a constat în amenajarea suprafeței de 5,3 hectare, integrarea malului drept al Someșului mic în arealul de mobilitate și recreere din zonă, dar și modernizarea străzii Parcul Feroviarilor. Parcul devine astfel un spațiu verde primitor și potrivit pentru petrecerea timpului liber”, a mai scris primarul pe Facebook.

Oficialul a postat și peste 40 de fotografii cu Parcul Feroviarilor realizate în 27 decembrie.

O filmare cu drona a Parcului Feroviarilor postată în mediul online în 12 decembrie a creat îngrijorare printre activiști sau riverani. Aceștia s-au întrebat dacă vegetația nou plantată nu va oferi destulă umbră celor care vor folosi spațiul. Aproape de finalizarea șantierului, activiști sau riverani aduceau și reproșuri amenajării, mai ales în ceea ce privește vegetația dar și soluțiile de mobilitate velo pe care Primăria le-ar fi neglijat de la începutul acestui proiect.

În imaginile postate de primar apar amenajări naturale la Someș, doi bicicliști care tranzitează zona dar și mult gazon verde.


Modernizarea Parcului implică:
– Plantări: 555 arbori, 32.500 arbuşti şi 5.500 bucăţi flori perene
– Amenajările propuse cuprind alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbuști, zone de gazon; iluminat general și arhitectural cu sistem LED; mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative
– Pe latura estică a parcului sunt prevăzute câteva movile din pământ cu gazon și arbori, care delimitează natural parcul de strada Parcul Feroviarilor
– Lacuri de retenţie şi vegetaţie – S-au amenajat două lacuri de retenţie a apelor pluviale, sub forma a două zone umede. Vecinătățile acestor zone umede sunt amenajate cu vegetație tipică, ce va încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific
– E inclusă realizarea a două pasarele pietonale peste râul Someş, care creează noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest
– Accesibilizare cu rampe care să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

Totodată, malurile râului Someș sunt parte din proiectul de amenajare pe porțiunea din dreptul Parcului Feroviarilor, asigurându-se astfel accesul la apă. Practic, râul devine parte componentă a parcului, cu două noi legături pietonale între cele două maluri. Și această amenajare este minim invazivă, cu alei din de piatră, vegetație, gazon, arbori și arbusti, iluminat cu sistem LED şi mobilier urban pentru odihnă.

Proiectul mai cuprinde pavilioane multifuncționale, sistem de irigații automatizat, toaletă automată – cu acces și pentru persoanele cu dizabilităţi.

Proiectul de modernizare a acestui parc reprezintă rezultatul unui Concurs internațional de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Câștigătorul premiului I – contractul de proiectare – desemnat de juriu este Asiza Birou de Arhitectura. Lucrările sunt realizate de Asocierea Nord Conforest & Eco Garden Construct.

vezi și:

Cum arată Parcul Feroviarilor de sus, la finalizarea lucrărilor de modernizare

Nici un comentariu

Scrie un comentariu