Închide

Cum arată Parcul Feroviarilor de sus, la finalizarea lucrărilor de modernizare

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 16, 2023 1 3163

După ce în luna noiembrie, constructorii de la Nord Conforest au postat imagini cu lucrările intrate pe ultima sută de metri la Parcul Feroviarilor din Cluj, o nouă filmare aeriană, independentă, a fost postată în mediul online. Lucrările au intrat în faza de recepție, după cum a arătat săptămâna trecută în cadrul unui eveniment, arhitectul Ocrav Olănescu, care și-a scuzat colegul, Vlad Rusu, deoarece nu a putut participa, fiind convocat la recepția Parcului Feroviarilor.

 

Noua filmare cu drona a Parcului Feroviarilor postată în mediul online în 12 decembrie crează aceeași îngrijorare că vegetația nou plantată nu va oferi destulă umbră celor care vor folosi spațiul.

Mai multe imagini de pe șantierul Parcului Feroviarilor din Cluj au fost postate în mediul online de constructorii de la Nord Conforest la finalul lunii noiembrie. Potrivit proiectanților, la momentul respectiv, încă nu se încheiaseră plantările de copaci și se mai lucra la marcaje, la trotuar și la alte finisaje din viitorul parc. Aproape de finalizarea șantierului, activiști sau riverani aduc și reproșuri amenajării, mai ales în cee ce privește vegetația dar și soluțiile de mobilitate velo pe care Primăria le-ar fi neglijat de la începutul acestui proiect.

Detalii:

Cum arată Parcul Feroviarilor, aproape de finalizarea șantierului/Ce reproșuri se aduc proiectului pus în operă de Primărie

Ce presupune proiectul Parcului Feroviarilor care are 5,3 hectare: 
– investiție de peste 9 milioane euro
– Amenajările propuse cuprind alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbusti, instalare gazon; iluminat general si arhitectural cu sistem LED; mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative.
– Plantări: 555 de arbori, 32.500 de arbuşti şi 5.500 de bucăţi flori perene
– Pe latura estică a parcului sunt prevăzute câteva movile artificiale din pământ, acoperite cu gazon și arbori, pentru asigurarea unei delimitări naturale faţă de strada Parcul Feroviarilor. În lungul acestor movile, pe fâşia estică a parcului, se propun rigole naturale deschise, cu rol de biofiltru, ca elemente integrante ale scenariului de preluare a apei pluviale din zonă. Aceste rigole se amenajează cu vegetație specifică zonelor umede, asigurând un caracter natural spre strada Parcul Feroviarilor.
– Lacuri de retenţie şi vegetaţie – S-au amenajat două lacuri de retenţie a apelor pluviale, sub forma a două zone umede. Vecinătățile acestor zone umede se vor planta cu vegetație tipică, ce va încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific.
Relaţie nouă cu râul Someş:
– Realizare două pasarele pietonale peste râul Someş. Pasarelele vor asigura traficul pietonal și velo peste râu, contribuind la noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest.
– S-au propus racordări ale căii de rulare a pasarelelor cu aleile existente pe cele două maluri ale râului Somes, prin rampe care să asigure accesul tuturor categoriilor de utilizatori, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.
– Malurile râului Someș sunt parte din proiectul de amenajare pe porțiunea din dreptul Parcului Feroviarilor pentru a se asigura accesul la apă. Prin aceasta amenajare râul va fi tratat ca parte componentă a parcului, cu atât mai mult cu cât prin proiect sunt propuse doua noi legături pietonale între cele doua maluri. Amenajarea este una naturală, cu alei din lespezi de piatră, vegetație, gazon și plantatii cu arbori și arbusti, iluminat cu sistem LED şi mobilier urban pentru odihnă.
– Amenajarea mai cuprinde pavilioane multifuncționale, sistem de irigații automatizat, toaletă automată – cu acces și pentru persoanele cu dizabilităţi.
Proiectul de modernizare a acestui parc reprezintă rezultatul unui Concurs internațional de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Câștigătorul premiului I – contractul de proiectare – desemnat de juriu este Asiza Birou de Arhitectura S.R.L (arhitectul Vlad Rusu).
Lucrările sunt realizate de Asocierea SC Nord Conforest SA & Eco Garden Construct SRL.
sursă foto: captură youtube.com/Legat de Cluj

Un comentariu

  1. Cum sa coste amenajarea parcului 9 mil.euro,când in București urmează să se ridice un adevărat PATINOAR a cărui construcție va costa doar 10 milioane de euro 800 locuri in tribune suprafață construită 6500 mp

Scrie un comentariu