Închide

Încă o etapă de declarații politicianiste pe spezele viitoarelor spitale regionale de urgență, între care unul în Cluj-Napoca

Sănătate by Actual de Cluj - feb. 23, 2022 0 153

Încă o etapă de declarații politicianiste pe spezele viitoarelor spitale regionale de urgență, între care unul în Cluj-Napoca, așteptate de 15 ani: ministrul finanțelor spune că a discutat azi cu delegația Băncii Europene de Investiții în acest sens.

Ministrul Adrian Câciu, a anunțat azi că a discutat cu delegația Băncii Europene de Investiții despre sprijinul acordat României pentru construirea celor trei spitale regionale de urgență, din Iași, Craiova și Cluj. Delegația BEI a prezentat azi rezultatele grupului în România, în anul trecut, precum și prioritățile pentru acest an, inclusiv progresul în ceea ce privește cele patru instrumente financiare din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Camera Deputaţilor a adoptat în urmă cu o săptămână legea pentru aprobarea Contractului de finanţare – Spitalul Regional de Urgenţă Cluj – dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti în 11 noiembrie anul trecut şi la Luxemburg patru zile mai târziu. Conform contractului de finanţare, împrumutul BEI în valoare de 305 milioane euro reprezintă aproximativ 67% din costul net aferent obiectivului Spital Regional de Urgenţă Cluj. Diferenţa de aproximativ 150,4 milioane euro (33%) din costul total net, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, se vor asigura de partea română din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Proiectul va fi realizat pe o perioadă de șapte ani, respectiv 2020-2026, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanţare. Conform contractului de finanţare, împrumutul poate fi tras în cel mult 30 de tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de zece milioane euro.

Studiul de fezabilitate arată că cele trei spitale regionale care ar urma să fie ridicate în Iași, Cluj-Napoca și Craiova costă aproximativ 1,64 miliarde de euro. Spitalul din Cluj costă 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net. Pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, proiectul prevede investiții cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro.

Implementarea și coordonarea proiectelor va fi asigurată de Ministerul Sănătății, pe o perioadă de aproximativ șapte ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028. De asemenea, Ministerului Sănătății va urmări evoluția cadrului general a programării bugetare anuale.

Noul Spital Regional de Urgență Cluj (SRU Cluj) va înlocui și prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția celor două departamente de ginecologie și obstetrică care, potrivit Master Planului Regional pentru Servicii de Sănătate pentru Regiunea de Nord-Vest, vor rămâne în locația lor actuală. Noul spital regional de urgență va prelua și un număr de servicii medicale terțiare din alte spitale din Cluj. ”Spitalul va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, echipamente medicale, instalații și tehnologie IT de înaltă performanță, organizare și conducere eficiente și sustenabile”, arată memorandumul.
Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. Clădirea va avea șapte nivele, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare. ”Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a
structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea”, după cum explică inițiatorii proiectului.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea un număr de 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională și altele. Costurile sunt estimate să depășească o jumătate de miliard de euro, mai exact 539,6 milioane de euro, la care se adaugă cheltuielile operaționale, în valoare netă de 1,5 milioane de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu