Închide

DOCUMENT În plin scandal, cea mai veche fabrică din Cluj își dublează capitalul social

EconomieTop News by Mihai Prodan - nov. 06, 2014 0 383

În plin scandal în care proprietarul e acuzat de fapte de corupție și salariile se dau cu întreruperi, cea mai veche fabrică din Cluj își dublează capitalul social, la peste 10 milioane de lei.
Acționarii Remarul „16 Februarie” au decis în adunarea generală extraordinară majorarea capitalului social al fabricii, de la 5,1 milioane la 10,2 milioane, adică dublarea acestuia, prin emiterea unui număr de peste două milioane de acțiuni noi la o valoare nominală de 2,5 lei. Acțiunile vor fi emise „în schimbul aportului în numerar adus de acționarii societății, justificată de nevoia de lichidități a societății pentru derularea programelor asumate de societate și pentru o parte din datoriile existente”, explică reprezentanții societății. Decizia a fost luată de AGEA după ce la ședință au fost prezenți acționari însumând 34,9% dintre participațiile companiei, aferente unui număr de 714.717 acțiuni.

Înființată în 1870 și cu 144 de ani de funcționare continuă, Remarul e cea mai veche fabrică funcțională a Clujului și are ca obiect de activitate repararea materialului rulant – locomotive și vagoane.
În convocarea AGEA, reprezentanții societății justifică nevoia dublării capitalului social: „având în vedere lipsa de lichidități necesară desfășurării activității de producție precum și realizarea rpogramelor asumate pentru dezvoltarea societății, aprobate de adunările generale ale acționarilor societății din aprilie și iunie 2014, precum și achitarea unor datorii scadente la bănci, Consiliul de Administrație întrunit în ședință de lucru la sediul societății în data de 29 septembrie decide cu unanimitate de voturi convocarea AGEA având ca obiect majorarea capitalului social al societății, cu aport de capital în numerar”.

2o957_Nota La Pct 1_7 AGEA

Cel mai important acționar al companiei e omul de afaceri clujean Călin Mitică, prin compania Transferoviar Grup, cu 32,9%. Acesta a fost reținut de procurorii DNA săptămâna trecută, sub acuzația de dare de mită, într-un dosar în care sunt cercetate alte șase persoane, între care și șefii celor două companii. Citește aici mai multe detalii

Procurorii DNA Cluj spun că omul de afaceri Călin Mitică, proprietarul Transferoviar Grup și Remarul 16 Februarie, ar fi coordonat un grup infracțional organizat, pe care l-a constituit împreună cu directorul Transferoviar Kinga Mădărășan și cu Adrian Ștefan, directorul de infrastructură al firmei. Aceștia mai adaugă că scopul grupării era coruperea unor funcționari publici cu funcții de conducere, din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR Călători SA și din cadrul Societății Naționale a Sării SALROM SA, pentru procurarea unor avantaje economice ilegale, în favoarea companiilor clujene Remarul 16 Februarie și Transferoviar Grup.

“Grupul infracțional ar fi fost sprijinit sistematic de inculpatul Mihuț Georgel, directorul Salinei Ocna Dej. Acesta ar fi furnizat în mod repetat informații din interiorul Societății Naționale a Sării SALROM SA, a indicat care sunt funcționarii din conducerea SALROM SA care trebuie corupți, pentru obținerea de către Transferoviar GRup SA a unor lucrări și servicii punctuale. Totodată, acesta ar fi acționat pentru influențarea conducătorilor SALROM SA, în vederea favorizării ilegale a intereselor Transferoviar Grup SA, a intermediat contactele dintre acești conducători și membrii grupului infracțional organizat, a avertizat reprezentanții SC Transferoviar Grup SA cu privire la funcționarii Salrom SA, percepuți ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat”, spun procurorii.

Refe- Rc Hotarari Agea 4.11.2014

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare