Închide

În orașul unde nu se cântărește gunoiul, deși contractul o cere, primarul Emil Boc anunță o politică publică ca-n Vancouver pentru încurajarea colectării selective: 5% reducere la taxa pe proprietate pentru cei care reciclează 75% din deșeuri

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 29, 2023 0 543

După ce a lăudat sistemul de colectare selectivă cu recompense care funcționează în trei piețe din Cluj arătând că s-au colectat cantități record de doze de plastic și aluminiu (dar și de bilete de autobuz oferite oamenilor, la schimb), primarul Emil Boc a anunțat public, la Ziua Live, că vrea să introducă în oraș o nouă facilitate fiscală pentru a încuraja reciclarea, fiind vorba despe „o chestiune care devine vitală în contextul schimbărilor climatice.”

 

„În Vancouver se oferă o reducere pe taxa de proprietate dacă colectezi selectiv. Vreau să implemetez acest model și la Cluj. Va fi o reducere de 5% din taxa pe proprietate, dar trebuie să reciclezi 75% din deșeurile pe care le ai. Cu reducerea de 10% oferită celor care plătesc impozitul până finalul lunii mai, clujenii vor putea avea o reducere de 15%. Cum va funcționa? Firma de salubritate va cântări deșeurile, iar clujenii vor putea merge apoi la Primărie unde vor primi reducerea de 5%. Asta înseamnă, însă, că și firma de salubritate va trebui să colecteze deșeurile selectiv și nu la grămadă. Emil Boc spune că vor fi amenzi foarte mari și se va merge până la rezilierea contractului dacă firma de salubritate nu va colecta selectiv deșeurile”, a spus Emil Boc în 28 iulie la Ziua Live.

O astfel de măsură, a mai arătat primarul, ar putea fi introdusă și la Cluj, însă din anul 2025.

Deja la ședina ordinară din 3 august, consilierii locali vor discuta un proiect de hotărâre care vizează stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2024. În proiect, se propune doar majorarea taxelor din Cluj cu 13,8%, prin actualizarea cu rata inflației. Nicio altă politică publică sau facilitate fiscală.

Deducerea nouă despre care vorbește primarul nu se poate deoacamdată aplica în oraș deoarece operatorul aflat în contract pentru ridicarea gunoiului, Supercom, nu îl cântărește, la colectare, deși contractul prevede acest lucru.

Mai mult, Cluj-Napoca a plătit în ultimii doi ani amenzi consistente de milioane de lei deoarece este sub țintele europene asumate de România la colectarea selectivă.  Oficialii Supercom arătau la finalul lunii iunie 2023 că  pe loturile unde firma deja operează, în baza  celorlalte licitații câștigate, s-a ajuns la un grad de colectare a deșeurilor de 18%, adică în Turda, Câmpia Turzii, Dej și comunele arondate acestor municipii, date pe 2022, în general. Atunci aceștia spuneau că în Cluj-Napoca nu pot avansa cifre decât la finalul lunii iulie.

„Potrivit raportărilor RADP, în 2022 eram la 12 % la colectarea selectivă și ținta este 50%”, arătau consilierii USR la o ședință din luna iunie 2023.

Nu doar că în Cluj-Napoca colectarea selectivă este foarte departe, dar atât primarul Emil Boc cât și președintele Consiliului Județean au militat și obținut, luna aceasta, ca prețurile practicate de Supercom să fie majorate.

Amintim că orașul Vancouver și-a propus să devină o comunitate cu zero deșeuri până în 2040, adică să susțină utilizarea durabilă a resurselor, o economie sănătoasă, accesibilitatea, cartiere vibrante și incluzive și șanse egale prin eliminarea deșeurilor solide. Iar în acest sens implementează politici clare privind reciclarea și colectarea deșeurilor din oraș. 

sursa: Facebook.Calin Groza

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare