Închide

În opoziție cu Bucureștiul: prețurile cerute pe apartamentele din Cluj scad, ușor, în acest început de an

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 06, 2018 1 746

Patru dintre cele șase centre regionale, în frunte cu Bucureștiul, au consemnat scumpiri la prețurile apartamentelor în februarie, conform datelor portalului Imobiliare.ro. În Cluj-Napoca, cel mai scump oraș imobiliar al țării, pretențiile cumpărătorilor au scăzut ușor în acest început de an.

Pe parcursul lui februarie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele (noi și vechi) scoase la vânzare la nivel de țară a continuat să se majoreze. Indicele Imobiliare.ro a ajuns, astfel, la o valoare de 1.197 de euro pe metru pătrat util, cu 2,1% mai mare decât cea valabilă la finele lunii precedente, respectiv 1.172 de euro pe metru pătrat util.  Spre deosebire de ianuarie, însă, când tendința de creștere a prețurilor a fost susținută (în marile orașe) doar de segmentul locuințelor noi, de data aceasta apartamentele vechi s-au apreciat în unanimitate. Cererea s-a situat la un nivel ridicat in februarie.

În evidentă opoziție cu Bucureștiul, capitala Transilvaniei este unul dintre cele două centre regionale în care așteptările vânzătorilor s-au diminuat ușor (cu 0,2%) pe parcursul lui februarie – de la 1.463 la 1.460 de euro pe metru pătrat util, notează Imobiliare.ro. Și aici, cele două segmente de piață analizate au avut evoluții contrastante: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1% (de la 1.500 la 1.515 euro pe metru pătrat util), însă cele noi s-au ieftinit cu 1,3% (de la 1.419 la 1.401 euro pe metru pătrat util).

Cu o piață „fierbinte” în Capitala Transilvaniei, unii analiști estimau de anul trecut că putem să ne așteptăm la o corecție de prețuri sau măcar la o temperare a ritmului de creștere.

 

Despre cel mai scump oraș din țară, citește și:

Din datele BNR: 11 ani ca să cumperi o locuinţă în Cluj, 8 în Bucureşti

 

Dintre toate reședințele de județ, Clujul este orașul care se situează la limita superioară a prețurilor; alături de scumpa „Capitală a Transilvaniei”, încă cinci orașe au prețuri de peste 1000 euro/mp. În cele mai accesibile reședințe de județ ale țării prețurile sunt de (peste) două ori mai mici.

 

Polarizarea pieței imobiliare locale: Clujul e la limita de sus, în cele mai accesibile reședințe de județ din țară prețurile sunt de două ori mai mici

 

 

Cu toate acestea, Clujul e în continuare cea mai fierbinte piață imobiliară din țară, cu cele mai mari vânzări în afara Capitalei, potrivit datelor venite de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Potrivit raportului din februarie, județul a avut cele mai multe tranzacții imobiliare din țară această lună, cu excepția Bucureștiului. Este vorba de aproape 3.500 de vânzări de imobile în județul Cluj, cifră depășită doar de București cu 7.300.

 

Prețurile în țară, conform datelor Imobiliare.ro:

Capitala a consemnat, de departe, cea mai mare creștere a prețurilor luna trecută – este vorba despre un plus de 2,8%, de la 1.267 la 1.302 euro pe metru pătrat util. Tendința ascendentă a fost resimțită pe ambele segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au apreciat însă cu 1,4% (de la 1.187 la 1.204 euro pe metru pătrat util), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au scumpit semnificativ, cu 3,5% (de la 1.325 la 1.371 euro pe metru pătrat util).

În Brașov, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un avans de 0,4% în a doua lună a anului, de la 1.009 la 1.013 euro pe metru pătrat util. În vreme ce prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi s-a majorat cu 1% (de la 1.009 la 1.019 euro pe metru pătrat util), pretențiile vânzătorilor de locuințe noi s-au redus cu 1,2% față de ianuarie (de la 1.009 la 997 de euro pe metru pătrat util).

În Constanța, apartamentele disponibile spre vânzare s-au scumpit, per ansamblu, cu 1,7%, de la 1.091 la 1.110 euro pe metru pătrat util. La fel ca în București, majorări de preț au fost consemnate pentru ambele tipuri de locuințe: cele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,4% (de la 1.080 la 1.095 de euro pe metru pătrat util), iar cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale cu 2,6% (de la 1.125 la 1.154 de euro pe metru pătrat util). Constanța este, astfel, unul dintre cele două centre regionale în care locuințele noi s-au scumpit în februarie.

Iașiul este celălalt centru regional unde indicele Imobiliare.ro a înregistrat o scădere ușoară luna trecută, respectiv -0,3%, de la 993 la 990 de euro pe metru pătrat util. Interesant este însă că apartamentele vechi s-au apreciat considerabil în perioada analizată, de la 940 la 967 de euro pe metru pătrat util (un plus de 2,9%), însă avansul acestora a fost contrabalansat de locuințele nou-construite, care s-au ieftinit cu 2,4% (de la 1.026 la 1.001 euro pe metru pătrat util).

În Timișoara, pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,7% pe parcursul lui februarie, de la 1.159 la 1.167 de euro pe metru pătrat util. Și pe piața timișoreană se poate observa același contrast între piața veche și cea nouă: dacă cea dintâi a înregistrat o creștere de 1,6% a valorii medii de listare pentru un apartament (de la 1.152 la 1.170 de euro pe metru pătrat util), cea din urmă a consemnat, dimpotrivă, o scădere de 2% (de la 1.179 la 1.155 de euro pe metru pătrat util).

Un comentariu

  1. Propaganda din Cluj pe care o propovaduiesc locuitorii se simte chiar in buzunarele lor.
    Muncesc cu 37.5% mai mult decat un bucurestean sa-si permita o locuinta, desi normal ar fi sa munceasca mai putin, ca nu ofera atatea oportunitati ca si capitala.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.