Închide

Din datele BNR: 11 ani ca să cumperi o locuinţă în Cluj, 8 în Bucureşti

EconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - mart. 03, 2018 0 300

 

Pentru achiziţionarea unei locuinţe fără intermediere financiară, numărul de ani necesari pentru cumpărarea unui apartament cu două camere este de aproximativ zece, dar şi aici sunt diferenţe în ceea priveşte distribuţia regională. În Cluj, durata de achiziţionare este mai ridicată, la 11 ani, iar în Bucureşti este de 8 ani. Pentru un apartament cu trei camere, perioada necesară achiziţionării unei locuinţe fără intermediere financiară este de 12,5 ani. Datele sunt citate de Agerpres şi au fost prezentate de şeful serviciului Monitorizare Riscuri Sistemice – Direcţia Stabilitate Financiară, Banca Naţională a României (BNR), Florim Dragu, la forumul „Piaţa imobiliară: tendinţe şi obiective pentru 2018”.

Locuinţele din oraşele mari, precum Bucureşti, înregistrează creşteri ale preţurilor de aproape 9%, peste media naţională de 6,1%. „Preţurile locuinţelor rezidenţiale se menţin în teritoriu pozitiv, atât în România, cât şi la nivel regional, însă, dacă facem o distribuţie la nivel naţional, putem observa că dinamicile pot fi asimetrice. În oraşe mari, precum Bucureşti, creşterile de preţuri depăşesc media la nivel naţional, apropiindu-se de 9%, faţă de 6,1%, la nivelul întregii ţări”, spus Florin Dragu.

Potrivit acestuia, există diferenţe şi în ceea ce priveşte accesul la finanţare, respectiv perioada necesară achiziţionării unei locuinţe. Din punct de vedere al accesului la finanţare, disparităţile regionale sunt generate atât de evoluţiile preţurilor, cât şi de nivelul de salarizare. Astfel, în oraşe precum Bucureşti sau Timişoara, accesul la finanţare este mult mai facil comparativ cu media la nivel naţional.

Ştirea integrală AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu