Închide

EXCLUSIV Curtea de Apel a decis: directorul Aeroportului clujean, trimis în judecată pentru luare de mită

ActualitateTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 06, 2018 0 3256

Judecătorii Curții de Apel au decis că procurorii DNA au administrat în mod legal probele care fac obiectul acuzațiilor de luare de mită ce-l vizează pe directorul Aeroportului Clujean, David Ciceo, și, în consecință, au dispus trimiterea acestuia în judecată. În același dosar este trimis în judecată și omul de afaceri Ioan Bene, cel care i-ar fi dat mită lui Ciceo un imobil de locuit, care ulterior a fost și finisat de firma omului de afaceri Ioan Bene (Construcții Napoca).

Soluția Curții de Apel, pronunțată astăzi

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a celor doi – David Ciceo și Ioan Bene – încă de anul trecut, însă în cadrul Camerei Preliminare, judecătorii au apreciat că unele probe din rechizitoriu nu ar fi fost administrate legal. Procurorii au contestatat decizia la Curtea de Apel și au obținut câștig de cauză. Judecătorii Curții de Apel s-au pronunațat, astăzi, în favoarea procurorilor DNA, menținând toate probele din rechizitoriu și dispunând trimiterea celor doi în judecată, conform soluției de mai jos:

„Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, împotriva încheierii penale fără număr din data de 15 septembrie 2017 şi a încheierii penale nr.101/CP/22.11.2017 a judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj, pe care le desfiinţează. Pronunţând o nouă hotărâre, respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi prin apărători. În temeiul art.346 alin.1 C.pr.pen., constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţi privind pe inculpaţii C D I, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 C. pen raportat la art.6 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 5 alin. 1 C. pen. şi B I, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită prev. de art. 255 alin. 1 C. pen. 1969 raportat la art. 6 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 5 alin. 1 C. pen. Respinge contestaţiile formulate de inculpaţii C D I, B I şi a persoanei interesate C M, împotriva aceloraşi încheieri. Obligă inculpaţii şi persona interesată la plata sumei de câte 200 lei fiecare cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu din 6 martie 2018”.

Acuzațiile de dare și luare de mită

Din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA reies următoarele:

„La nivelul Consiliului Județean Cluj și a Regiei Autonome a Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca a fost demarat în anul 2011 un proiect de investiție „Pistă de decolare – aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente”. (Proiectul a fost împărțit în mai multe etape.  La data de 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitație publică, între Regia Autonomă – Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor și o asociere de firme din care făcea parte și cea administrată de inculpatul Bene Ioan, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de execuție lucrări: executarea, finalizarea și întreținerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente”. După finalizarea lucrărilor, pe fondul cointeresării materiale a lui Ciceo David Ioan, directorului regiei autonome Aeroportul Internațional Cluj – Napoca, și a unei alte persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu aceștia să realizeze în continuare lucrări din Etapa II a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizată în luna martie 2014. Acest lucru s-a realizat în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor. În acest context, în cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziționat de părinții săi cu suma de 690.000 lei și care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă și materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparținând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă. În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor și atribuțiilor funcției sale, a direcționat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4. (…)”.

Citește și

Poliția Cluj: Bene, arestat în Italia după „control polițienesc”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.