Închide

În județul din țară cu cele mai multe cazuri de Covid 19 depistate, doar 4 persoane infectate au fost internate în spital în 3 zile, în același interval au fost depistate 700 de infecții

Sănătate by Mihai Prodan - mart. 05, 2021 0 271

În județul cu cele mai multe cazuri de infecție cu coronavirus depistate de la debutul pandemiei până în prezent, peste 41.000 de persoane infectate în ultimul an, în Cluj au fost internate în spital doar patru persoane în trei zile, în condițiile în care în același interval au fost depistate șapte sute de cazuri noi de infecție.

Cel puțin aceasta arată datele Grupului de Comunicare Strategică arată că la Cluj au fost internate doar patru persoane în perioada 2-4 martie inclusiv, toate patru la … Institutul Inimii. În același interval au fost depistate la Cluj 190 cazuri ieri, 309 cazuri în 3 martie și 187 cazuri în 2 martie, în total 686 cazuri noi, adică aproape șapte sute de persoane depistate cu infecție în trei zile.

În total în Cluj sunt spitalizate peste șase sute de persoane, după cum arată datele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Ieri de exemplu numărul total al celor internați era de 667 persoane. În același interval fuseseră depistate la Cluj 190 de cazuri noi de infecție. Menționăm că spre comparație în 1 martie datele GCS arată că în Cluj au fost spitalizate zeci de persoane – 5 la Institutul Inimii, 32 la Spitalul Militar, 54 la Spitalul Județean, 54 la Spitalul de Pneumoftiziologie, 41 la spitalul de Recuperare, 39 la spitalul din Dej, 116 la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (foto) și 95 la spitalul municipal ”Clujana”. În schimb, din 2 martie și până ieri inclusiv, timp de trei zile, au fost spitalizate doar patru persoane.

L-am sunat pe directorul DSP Cluj Mihai Moisescu pentru lămuriri, dar acesta nu a răspuns la telefon.

Directorul spitalului de boli infecțioase din Cluj, Ioan Mureșan, spune că e vorba de o eroare, căci aici se fac internări zilnice, dar nu a putut preciza câte internări s-au făcut în ultimele zile. ”Am făcut zilnic internări, este o eroare”, spune el.  Angajații Institutului Inimii spun pentru actualdecluj.ro că există posibilitatea ca spitalul să figureze cu internări ale bolnavilor de coronavirus, chiar dacă aici nu sunt tratate astfel de persoane. ”Se mai întâmplă să fie internări cu coronavirus și la noi, pentru că vin bolnavi cardiaci în urgență, cărora trebuie să le fie salvată viața pe probleme cardiace, și care din întîmplare au și coronavirus, nu avem cum să evităm asemenea situații”.

Am cerut explicații de la subprefectul Irina Munteanu, care coordonează interimar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. ”Persoanele se internează în funcție de gravitatea bolii, urmare a anchetelor epidemiologice și a evaluărilor medicale prin medic de familie sau medic specialist, la recomandarea acestora”, spune ea. Munteanu adaugă că în spitalele care tratează cazuri de infecție cu coronavirus există încă locuri libere, ”dar nu e cazul (pentru internare-n.red.) decât dacă starea o impune; sunt locuri libere inclusiv pe Terapie Intensivă”. Muntean nu a putut confirma deocamdată dacă datele publicate de GCS sunt reale – e greu de crezut că în județul cu cele mai multe infecții depistate din țară din 700 de pacienți infectați au fost internați doar patru. Totuși, aceasta a spus că va cere datele de la spitale în calitatea sa de președinte al CJSU. Revenim cu informații.

Mai jos datele GCS:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
  • Articole similare