Închide

În forul care decide restricții anti-Covid în Cluj, și care numără peste 60 de oameni, nu se află niciun medic și niciun director de spital, dar găsim manageri de firme private

SănătateTop News by Mihai Prodan - apr. 14, 2021 1 634

În Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Cluj, care cuprinde zeci de poziții, nu se află reprezentantul niciunui spital – deși CJSU administrează de mai bine de un an lupta împotriva coronavirusului, care implică între altele ca mai multe spitale din județ să trateze exclusiv pacienți infectați.

Sunt zeci de persoane în CJSU Cluj, dar niciun manager de spital și niciun medic nu se află printre ei – aceasta dacă-i exceptăm pe cei doi reprezentanți ai Ministerului Sănătății în for, directorul Direcției de Sănătate Publică Mihai Moisescu, care este și medic epidemiolog, și respectiv managerul Serviciului Județean de Ambulanță, Horea Simu. Se pot pronunța în schimb cu privire la deciziile comitetului directorul Electrica SA sau al Serviciului de Transport Feroviar de Marfă, ori directorii a două companii private, Delgaz GRid SA și Telekom SA.

CJSU este forul care decide în această perioadă de pandemie de coronavirus, în funcție de gradul de infectare a fiecărui oraș și comună din județ, care sunt restricțiile aplicabile populației din unitatea administrativ-teritorială respectivă. Doar în acest an a emis deja 71 de decizii cu caracter de lege pentru UAT-urile cărora li se aplică. Cea mai recentă, HCJSU 71, a fost luată ieri și se referă la relaxarea restricțiilor în Cluj-Napoca, unde incidența a scăzut pentru prima dată în ultima săptămână sub pragul de 7 cazuri la mia de locuitori.

CJSU există dinainte de pandemie și și-a păstrat componența – altfel acesta decide, după cum îi este și numele, asupra situațiilor de urgență care pot apărea în județ, cum ar fi inundațiile sau alte calamități. Președintele forului este prefectul, în acest caz Tasnadi Szilard. L-am întrebat cum comentează faptul că în forul care decide restricții în contextul pandemiei nu se află niciun medic și niciun manager de spital. ”Activitatea CJSU nu se circumscrie doar perioadei de pandemie. Comitetul are câte un reprezentant, profesionist din fiecare domeniu, pentru ca în orice situație de urgență, caz fortuit sau forță majoră să se poată gestiona cazul. Probabil că cea mai lungă activitate o are de anul trecut, din cauza COVID, dar CJSU nu este un organism medical. Când se supune vreun proiect votului, votul deja este avizat din punct de vedere juridic, medical, etc”, a spus el.

Ce înseamnă această avizare din punct de vedere medical? Atunci când e nevoie de o părere în acest domeniu este consultată Direcția de Sănătate Publică, acum condusă de Mihai Moisescu, de profesie medic epidemiolog.

Nici printre consultanții care asistă CJSU în deciziile sale, în total 14 persoane, nu se află vreun medic ori manager de spital. Tasnadi spune că oricum nu se impunea prezența medicilor în acest for, căci nu există prea mult loc de discuții: ”Cu atât mai mult în contextul actual, în care avem deja o reglementare generală, o Hotărâre de Guvern, iar comitetul nu face altceva decât să constate incidența și în funcție de aceasta să dispună. În contextul actual, repet, nu se impune, având în vedere faptul că există o legislație primară care trebuie aplicată doar, nu se iau decizii independent de legislația în vigoare”.

Ar fi fost util ca în CJSU să fie incluși și medici în această perioadă, măcar în rândul consultanților? ”Componența este prevăzută de lege. Medicii în situația de față nu au ce face. Noi decidem pe restricții. Avem HG cu cele trei anexe aferente și pur și simplu încadrăm în legislație UAT-urile în funcție de rata comunicată de către DSP”, a mai spus Tasnadi.

Să mai spunem că acum consultările între membrii CJSU au loc pe un grup de WhatsApp, unde se și supun la vot deciziile forului, până acum peste 70 doar în acest an, așa cum actualdecluj.ro a arătat ieri în exclusivitate.

Mai jos componențai CJSU, care numără 64 de poziții, plus 14 consultanți:

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare