Închide

În ce condiții va începe anul școlar, începând cu 13 septembrie și ce rată de infectare va duce la reluarea cursurilor școlilor și grădinițelor în regim online

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 01, 2021 0 197

Toate unitățile de învățământ se vor închide când rata de infectare depășește 6 cazuri la mia de locuitori. Anunțul a fost făcut de miniștrii Educației și Sănătății, în conferința comună din 1 septembrie. Școala începe peste mai puțin de două săptămâni, iar la Terapie Intensivă sunt deja internați 70 de copii, toți provenind din familii în care părinții nu s-au vaccinat și sunt și ei pozitivi, informeaza agerpres.ro.

″Rata de infectare luată în calcul pentru modul de funcționare va fi rata de infectare de la finalul fiecărei săptămâni. În ziua de vineri, fiecare școală va ști cum funcționează săptămâna următoare și se ia în calcul doar rata de pe site-ul DSP. Dacă, de exemplu, vinerea avem 5,99 și luni avem 6,03, se va respecta rata de infectare de vineri.”, a precizat ministrul Educației.

Până la atingerea ratei de infectare la 6 la mia de locuitori, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. Dacă se trece de pragul de 6 la mia de locuitori, vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, iar toți elevii intră în online, cu excepția învățământului special. De altfel, pentru învățământul special, activitățile de terapie, vor fi permise și peste incidența de 6 la mie. Este singura excepție.

Un ordin comun al ministrului Sănătății Ioana Mihăilă și al ministrului Educației Sorin Câmăeanu va fi semnat doar atunci când cei doi or fi abilitați de către CNSU în acest sens.

Măsuri preventive care se mențin:

– distanțare fizică;
– aerisirea spațiilor închise din școală, cu risc mare de transmitere: locuri de luat masa, săli de sport;
– masca obligatorie în spațiile închise;
– recomandarea măștii de tip medical;
– măștile textile vor putea fi folosite doar dacă sunt adaptate feței, acoperă nasul și bărbia corect;
– alte dispozitive sunt interzise elevilor;
– viziera va putea fi folosită doar de profesori și doar în învățământul special;
– este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.

Clasele primare și pregătitoare, până la clasa a 6-a, inclusiv: elevii din clasă, cu un caz, continuă să învețe în sistem online, timp de 14 zile, dar se pot întoarce la școala începând cu ziua a 8-a, prin testare antigen rapidă, în condițiile în care rezultatele sunt negative.

Testarea din ziua a 8-a se va organiza în școli, de către personal medical, acolo unde sunt mobilizate echipe de către DSP sau acolo unde personalul este disponibi.

Dacă parinții refuza testarea în ziua a 8-a, se prelungește școala online până în ziua 14.

Elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică.

În ceea ce privește masca în spațiile deschise din școli, nu mai este obligatorie, excepție făcând festivitățile de deschidere a școlii, unde masca va fi obligatorie.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a elevilor se va efectua, în funcţie de condiţii, de către personalul medical al şcolii, de către echipe mobile, sau prin deplasarea la un centru de vaccinare din proximitatea unităţii de învăţământ, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, citată de Agerpres.

“Există trei metode prin care vaccinarea în şcoli se organizează, conform discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii CNCAV. În situaţia în care şcoala dispune de resursele materiale şi umane pentru organizarea unui cabinet de vaccinare – vorbim aici de medic şi asistentă medicală – vaccinarea se face cu personalul şcolii, în şcoală. Dacă şcoala nu dispune de aceste resurse, Direcţia de Sănătate Publică mobilizează o echipă mobilă cu programare prealabilă pentru a asigura vaccinarea elevilor care sunt eligibili, dar şi a cadrelor didactice şi a părinţilor care doresc să se prezinte la vaccinare în şcoala respectivă, iar în situaţia în care avem o şcoală din mediul urban care are în proximitate un centru de vaccinare, atunci elevii sunt programaţi pentru vaccinare în centrul de vaccinare aflat în apropiere”, a spus ministrul.

În cazul în care un profesor va fi testat pozitiv pentru COVID-19 după începerea anului şcolar, acesta va intra în carantină, iar şcoala va trebui să găsească “soluţii de înlocuire” a acelui cadru didactic, a declarat Sorin Cîmpeanu, informează agerpres.ro.

“Dacă este testat pozitiv, respectă regulile sanitare, intră în carantină şi urmează tot procedeul sanitar, iar şcoala va trebui să găsească soluţii de înlocuire a acelui cadru didactic”, a spus ministrul, la o conferinţă de presă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu