Închide

În ce cartiere mai caută investitorii terenuri prin Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 12, 2018 0 1567

Cluj-Napoca e destinaţie preferată a dezvoltatorilor imobiliari, arată o analiză a portalului Compariimobiliare.ro, care prezintă un clasamen al celor mai căutate zone din oraș și vecinătăți pentru achiziția de terenuri. Vorbim despre orașul cu cele mai mari prețuri din țară la apartamente și o cerere încă la nivel ridicat.

Statisticile portalului compariimobiliare.ro  prezintă zonele de interes pentru dezvoltatorii imobiliari care vor să construiască apartamente și pentru cei interesaţi de construcţia de case. Topul a fost alcătuit în funcţie de cele mai căutate zone din Cluj-Napoca şi împrejurimi pentru achiziţia de terenuri. „Rezultatele analizei relevă interes crescut pentru cartierele noi, în plină dezvoltare, precum Iris sau Borhanci, pentru zone verzi şi liniştite – Andrei Mureşanu, Zorilor, Dâmbul Rotund, Făget şi pentru extensiile Floreşti şi Apahida”, arată autorii analizei.

Menționăm în acest context că municipiul e în top în ceea ce priveşte numărul de locuinţe construite anul trecut în România, potrivit datelor INS. În top conduc detaşat judeţele Ilfov, cu 5.548 de locuinţe construite anul trecut, şi Cluj, cu 5.844 de locuinţe. Cluj-Napoca – cel mai scump oraş din ţară – şi vecinătăţile sale ar urma să primească o „infuzie” de peste 4000 de locuinţe în lunile următoare, conform analizelor din piaţă. Mai precis, aproximativ 4.400 de locuinţe ar trebui să fie finalizate în acest an în Cluj-Napoca şi împrejurimi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania. Clujul rămâne și în martie județul cel mai activ pe piața imobiliară, cu excepția Capitalei și a județului Ilfov, conform unei evidențe a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară: în martie în Cluj au fost vândute 3.710 imobile, deci în medie peste o sută în fiecare zi.

Cele mai căutate zone, pentru terenuri:

Iris – 12%

Zorilor – 9%

Floresti – 8%

Borhanci – 7%

Andrei Muresanu – 7%

Faget – 6%

Dambul Rotund – 4%

Central – 4%

Grigorescu – 3%

Apahida – 3%

 

Cartierul exclusivist Andrei Mureșanu și zona centrală conduc în clasamentul prețurilor la terenuri. Prețuri ceva mai mici sunt în zonele în care există încă rezerve de teren neconstruit, la periferia orașului ori în localitățile din imediata vecinătate a municipiului.

Preţurile cerute pe terenurile de vânzare din oraş şi împrejurimi, în funcţie de zone, valabile pentru începutul lunii aprilie 2018:

Iris – 76 €/mp

Zorilor – 275 €/mp

Floresti – 60 €/mp

Borhanci – 117 €/mp

Andrei Muresanu – 447 €/mp

Faget – 100 €/mp

Dambul Rotund – 104 €/mp

Central – 442 €/mp

Grigorescu – 190 €/mp

Apahida – 40 €/mp

ZF „Trei oraşe vor depăşi Bucureştiul“. Laurenţiu Lazăr, Colliers: Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi sunt viitoarele oraşe-magnet ale României

 

Cel mai scump oraș din țară în topurile imobiliare nu are și cele mai mari salarii

Harta salariilor din România la început de an. Clujul, locul 2 în clasament

 

 

 

Recomandări de imobiliari. Vrei să-ţi cumperi teren de casă? La ce aspecte trebuie să fii atent:

Starea terenului – Până la încheierea tranzacţiei este recomandat să se cunoască starea terenului şi încadrarea în intravilan construibill. Este indicat să solicitaţi un certificat de urbanism informativ, înainte de achiziţionarea terenului.

Dimensiuni – Consultaţi un arhitect pentru a fi siguri că puteţi construi casa visurilor dumneavoastră şi că vă rămâne şi spaţiu pentru curte şi garaj.

Utilităţi – Căutaţi un teren cu un minim de utilităţi sau care are măcar conducta de gaz şi stâlpii de curent cât mai aproape pentru o racordare mai uşoară şi mai ieftină. Ideal este să aibă și canalizare.

Risc de dezastru – Asiguraţi-vă că terenul nu este inundabil în caz de ploi şi că nu prezintă risc de surpare. Pentru acest lucru este indicat un studiu geofizic -în funcţie de acesta se calculează şi fundaţia casei.

Linişte şi verdeaţă – Cei care îşi doresc să construiască o casă aleg zone liniştite, departe de traficul din oraş şi bogate în vegetaţie. Dacă doriţi o casă mai aproape de centrul oraşului, orientaţi-vă ca terenul pe care intenţionaţi să-l achiziţionaţi să vă permită să amenajaţi un colţ de grădină.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.