Închide

Harta salariilor din România la început de an. Clujul, locul 2 în clasament

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 30, 2018 1 8088

 

La începutul anului, Clujul se situa pe locul secund în clasamentul salariului mediu net din ţară, potrivit celei mai recente statistici oficiale. Trebuie însă menţionat că România are al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, conform Eurostat.

În ianuarie, Clujul se află pe locul secund în clasamentul salariului mediu net din ţară, potrivit datelor adunate în aplicaţia StatisticiRomania.ro – cu 2750 de lei, după Bucureşti, unde se înregistrează un salariu mediu net de 3228 lei. Urmează în top judeţele Ilfov, cu 2682 de lei, Timiş – 2604, Sibiu – 2516, Iaşi – 2453. În ianuarie anul trecut, Clujul se situa pe locul 3 potrivit acestui indicator (2494 lei), după Bucureşti şi Ilfov. Cele mai mici venituri sunt în Caraş-Severin, Suceava şi Neamţ. Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, Clujul ar urma să „sară” la un câştig salarial mediu net lunar de 3095 lei în 2018 (de la o medie de 2707 lei în 2017). Timişul ne urmează îndeaproape, cu un câştig prognozat de 2969 lei în acest an.

În ceea ce priveşte numărul de şomeri, judeţul e undeva la jumătatea clasamentului statistic, Clujul având în ianuarie 7231 de şomeri. Având în vedere populaţia judeţului, un indicator mai relevant în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă este rata şomajului, unde Clujul stă bine. Pentru 2018 pentru judeţ se estimează o rată a şomajului de 2,1%, conform datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, aceasta urmând să scadă la 2, respectiv 1,9% în următorii doi ani.

„Oraşe precum Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi se vor dezvolta foarte mult pentru că acestea vor atrage oameni în companiile nou-înfiinţate. Vor ajunge să atragă chiar mai mult decât Bucureştiul, sunt viitoarele oraşe-magnet ale României. Sunt premise şi pentru evoluţia Braşovului, mai ales în contextul în care se va construi un aeroport acolo şi autostrada Comarnic-Braşov“, a spus recent Laurenţiu Lazăr, managing partner şi director al departamentului de investiţii din cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers Internaţional România, în cadrul ediţiei naţionale a Clubului Profesioniştilor în Imobiliare.Mai multe AICI Unii observatori din piaţa de Resurse Umane spuneau încă de anul trecut că judeţul Cluj va accelera mai repede decât alte zone în ceea ce priveşte creşterea salariilor. „Dacă ar fi să ne uităm la harta salariilor pe judeţe, consider că în Cluj va exista cea mai mare rată de creştere în următorii patru ani, de 10% pe an, indiferent de deciziile guvernamentale. Apoi, urmează Braşov şi Iaşi cu creşteri de 7% pe an, în timp ce în Sibiu, Alba, Timiş, Bucureşti şi Argeş se vor înregistra creşteri de 6% pe an“, a explicat Alina Popescu, de la Mercer prezentă la emisiunea online de business ZF Live. 

Cu toate creşterile din ultima perioadă, România are al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, conform raportului Eurostat. Salarii mai mici sunt doar în Bulgaria și Lituania.
Salariul minim în România e echivalentul a 408 euro, al treilea cel mai mic din UE, dar dublu față de țara cu cel mai mic salariu minim – 261 euro pe lună în Bulgaria și 400 de euro în Lituania. De cealaltă parte cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg – 1.000 euro pe lună – și Irlanda – 1.614 euro lunar. Spre comparație, notează Eurostat, salariul minim în Statele Unite ale Americii e de 1.048 euro pe lună.

Citeşte mai multe:

Eurostat: România, al treilea cel mai mic salariu minim din UE, dar puterea de cumpărare e în medie

 

 

Evoluţia principalilor indicatori în regiune, conform CNP:

 

Evoluţia principalilor indicatori economico-sociale în Regiunea Nord-Vest. Sursa: CNP (toamnă 2017)

 

Citeşte şi:

ZF: Schimbare de prognoze. Vin vremuri grele: Banca Transilvania anunţă creşterea inflaţiei, a dobânzilor şi a cursului de schimb în acest an. Dobânda la BNR va ajunge la 3,5% de la 2,25% acum

 

 

 

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Un comentariu

  1. Nu mai mancati rahat cu clujul vieți ca salariul mediu este de 3000 lei(salar mediu 3000 pe cartea de munca nu in mână in mână este 1800 lei.).

  Scrie un comentariu

  Articole similare