Închide

Eurostat: România, al treilea cel mai mic salariu minim din UE, dar puterea de cumpărare e în medie

Economie by Actual de Cluj - feb. 23, 2018 0 701

România are al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, cu toate creșterile din ultima vreme, conform celui mai recent raport al Eurostat. Salarii mai mici sunt doar în Bulgaria și Lituania.
Salariul minim în România e echivalentul a 408 euro, al treilea cel mai mic din UE, dar dublu față de țara cu cel mai mic salariu minim – 261 euro pe lună în Bulgaria și 400 de euro în Lituania. De cealaltă parte cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg – 1.000 euro pe lună – și Irlanda – 1.614 euro lunar. Spre comparație, notează Eurostat, salariul minim în Statele Unite ale Americii e de 1.048 euro pe lună.

Minimum wages in the EU, 2018

Eurostat notează, totodată, că diferențele între cele mai mari și cele mai mici salarii minime se reduc dacă se ia în considerare nivelarea prețurilor: exprimate în putere de cumpărare, salariile cresc comparativ la 546 puncte în Bulgaria, față de 1.597 puncte în Luxemburg. La acest indicator România depășește nouă țări, între care Ungaria, Portugalia și Cehia, la mică distanță de Grecia.

File:Minimum wages, January 2018 (PPS per month).png

Tags

Nici un comentariu

Scrie un comentariu