Închide

În ce cartiere găsești cele mai scumpe apartamente, unde sunt cele mai ieftine și unde au stagnat prețurile. (Analiză)

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 11, 2016 0 957

1.177 euro/mp – la această valoare medie au ajuns prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca în aprilie, potrivit unei agenții imobiliare clujene care monitorizează evoluția ofertelor din piață.  În aceeași lună a anului trecut media era de 1.027 euro/mp. Există și o zonă unde prețurile stagnează, dar nu în municipiu. Este vorba de „satelitul” imobiliar Florești.

Indicele Blitz a crescut și față de luna trecută, cu 0.94%, iar față de începutul anului apartamentele din Cluj s-au apreciat deja cu 2,5%. „Au crescut prețurile apartamentelor cu două și trei camere atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în localitățile învecinate: Florești, Apahida, Baciu. Acest lucru este motivat de interesul crescut pentru aceste tipuri de apartamente al clienților ce accesează credite ipotecare. De asemenea, prețurile apartamentelor cu o cameră și garsonierelor s-au apreciat în Cluj-Napoca”, arată reprezentanții Blitz Imobiliare. În schimb, prețurile medii ale apartamentelor din Florești stagnează pentru prima dată de la începutul anului: acestea au ajuns la aproximativ 650 de euro/mp. Topul cartierelor Clujului este dominat de zona centrală, Andrei Mureșanu și Grigorescu. „Apartamente sub 1.100 euro/mp se mai găsesc preponderent doar în Mănăștur, iar în celelalte cartiere doar izolat, media prețurilor publice din acestea depășind acest prag”, spun reprezentanții Blitz Imobiliare.

 

blitz aprilie cartiere

 

Menționăm că, de anul trecut, orașul cu cele mai mari prețuri la apartamente nu este Bucureștiul, ci Clujul, potrivit datelor Imobiliare.ro, care au în vedere sumele cerute în ofertele intermediate de portal. Conform datelor de la începutul lunii, indicele Imobiliare.ro se situează în prezent la o valoare de 1.104 euro pe metru pătrat în București, în vreme ce la Cluj media prețurilor a ajuns la 1.197 de euro pe metru pătrat.

Vezi și

Cum a evoluat piaţa imobiliară, doborâtă de criză şi reînviată de “Prima Casă”: apartamentele de Cluj, în topul preţurilor

Încă 500 de milioane de lei pentru Prima Casă

Ministerul Finanțelor Publice a propus recent suplimentarea plafonului de garanții pentru Prima Casă aferent acestui an cu suma de 500 milioane de lei. „Măsura răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului și de adoptarea legislației privind darea în plată”, se arată într-un comunicat al ministerului. Potrivit datelor publice, de la momentul inițierii sale, în 2009, până la data de 1 mai 2016 au fost acordate peste 178.000 de garanții, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanțări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate. „Inițiativa legislativă parlamentară privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, după reexaminare, a creat o incertitudine mare atât în privința aplicabilității legii asupra creditelor contractate prin Programul Prima Casă, cât și din perspectiva impactului acestei legi asupra pieței imobiliare și pieței creditului ipotecar. Acești factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garanții în cadrul Programului în primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situația fără precedent în care plafoanele alocate băncilor pentru întreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid. Astfel, în 2016, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate 13.100 de garanții în valoare de 1,2 miliarde de lei față de perioada similară a anilor 2015 și 2014, în care au fost acordate garanții în valoare de cca. 668 milioane de lei și respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluții au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituții financiare în 2016″, arată reprezentanții MFP.

Noua hartă rezidenţială a Clujului

Peste 3.500 de locuințe amplasate în proiecte rezidențiale vor fi finalizate în acest an în Cluj-Napoca și împrejurimi, potrivit unei analize Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piața rezidențială din România în 2016. Cea mai mare pondere a unităților care vor fi livrate în acest an sunt amplasate în Cluj Napoca, unde vor fi finalizate aproximativ 2.300 de locuințe, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut. Printre apartamentele care urmează să fie livrate în perioada următoare se numără locuințe în proiecte ca Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia Residence.

Vezi şi:

Proiecție pentru 2016 pe piața rezidențială: 3500 de locuințe noi în Cluj Napoca și prin preajmă

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.