Închide

AŞTEPTĂM ADEVĂRATUL URBANISM DE BUN SIMŢ. CAPITOLUL PUG. Arh Vasile Mitrea: noul PUG nu leagă oraşul de zona metropolitană şi nu îi stabileşte locul în ţară

EconomieTop NewsUrbanism by Kristina Reştea - nov. 22, 2014 0 809

 

Arhitectul Vasile Mitrea, unul dintre cei mai reputaţi urbanişti ai Clujului, membru în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, a punctat pentru Actualdecluj.ro câteva dintre elementele care ar fi trebuit să fie luate în calcul la elaborarea noului Plan Urbanistic General. Amintim că acest PUG aşteptat de mai bine de trei ani trebuie să intre în vigoare până la final de 2014, pentru ca municipiul să nu se afle într-un vid de reglementări, având în vedere că actuala documentaţie “expiră” oficial în decembrie.

Cea mai gravă problemă a noului PUG este, în opinia lui Mitrea, că documentaţia nu are o relaţionare suficientă cu zona metropolitană. “”Privirea” lui se limitează la intravilan şi lipseşte conexiunea cu aria periurbană”, spune arhitectul. Documentaţiei de care depinde viitorul Cluj construibil îi lipseşte de asemenea o viziune care să poziţioneze oraşul într-un context mai amplu, naţional şi european. „PUG-ul e un document de termen lung. Iar acesta, al Clujului, nu face o anticipare a locului pe care Clujul ar putea să îl ocupe în context naţional şi internaţional. Consiliul Local nu s-a corelat suficient cu nucleul universitar al oraşului. Ar fi trebuit să se creeze o singură echipă care să aducă nişte idei la un numitor comun. PUG-ul e parte semnificativă a ceea ce trebuie să însemne oraşul pe termen lung, până în 2020 şi după acest termen. Trebuie văzut ce se întâmplă în zona industrială, care sunt polii de interes în oraş, care e viziunea pentru spaţiile verzi şi pentru dotările sportive. Doar din colaborarea mai multor factori pot rezulta priorităţile oraşului şi în funcţie de acestea se gândeşte şi infrastructura. Acest tandem administraţie-universităţi este extrem de important pentru strategia oraşului de după 2020”, explică Vasile Mitrea nevoia de colaborare şi strategie, în care şi noul PUG e element decisiv.

Urbanistul a sintetizat şi principalele efecte ale întârzierii cu care intră în aplicare noile reguli de construire. „Unele dintre studiile preliminare întocmite au ajuns să fie depăşite şi chiar s-a ajuns la situaţia că unele avize obţinute pentru noul PUG au expirat în această perioadă şi a fost necesar ca procesul să se reia. Între timp, în oraş s-a lucrat teoretic după vechiul PUG şi au apărut contradicţii”, a menţionat Mitrea.

 

Sursa foto: http://multikult.transindex.ro/

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare