Închide

Imobiliare.ro: Regulile se schimbă pentru proprietarii cu locuințe de închiriat. Cât poți să ceri chirie în Cluj-Napoca?

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - ian. 17, 2024 0 9266

Proprietarii care vor să-și dea locuințele spre închiriere în 2024 trebuie să știe că regulile privind impozitarea unei astfel de surse de venit s-au schimbat față de anul trecut.

În primul rând, s-a reintrodus cota forfetară de cheltuieli, de data aceasta în cuantum de 20% din venitul brut. Practic, proprietarii urmează să achite 10% impozit aplicat la 80% din veniturile obținute.

În cazul în care chiriașul este o persoană juridică sau o altă entitate care are obligația de a conduce evidență contabilă, precum un PFA, o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, are și obligația de a reține și vira impozitul la fiecare plată a chiriei.

Se elimină, totodată, obligația celor care au în derulare mai mult de 5 contracte de închiriere să treacă la impozitarea în sistem real.

Plata CASS se va face, în schimb, în continuare pentru cei care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor, la nivelul a 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe economie. Până la 6 salarii CASS nu se achită.

Cât ceri chirie în Cluj-Napoca?

Cluj-Napoca, oraș care în mod tradițional a fost considerat în ultimii ani cel mai scump din țară, rivalizează acum la capitolul prețuri cu Bucureștiul, apartamentele fiind scoase la închiriere pentru sume foarte apropiate.

Pe piața locală s-au înregistrat chiar și majorări cu aproape 18% în decembrie 2023 comparativ cu perioada similară din 2022, potrivit datelor Imobiliare.ro, primul și cel mai accesat portal imobiliar din România.

Proprietarii solicită, în medie, 350 euro/lună pentru o garsonieră și 500 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere. În cazul apartamentelor cu 3 camere chiria medie a ajuns la sfârșitul lui 2023 la 650 euro/lună.

Cel mai scump cartier din oraș este Andrei Mureșanu. Chiria medie solicitată pentru un apartament ajunge la 700 euro/lună, iar la polul opus se află zone precum Someșeni, Dâmbul Rotund sau Mănăștur, unde proprietarii listează apartamentele la închiriere cu un preț mediu de 370-400 euro/lună.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare