Închide

Îi cere lui Boc să stabilească o Comisie care să se ocupe de proiectul Metroului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 22, 2018 0 669

Reprezentanții municipalității par că au abandoant proiectul Metrolului, militând mai nou pentru propunerea de „tren urban”. Reprezentanții PSD îi atrag atenția primarului Emil Boc că abandonareaMetroului ar fi o mare greșeală, recomandându-i acestuia să formeze o comisie specială care să adune informațiile necesare în vederea etapizării și demarării proiectului. „Introducerea metroului în zona metropolitană Cluj este probabil cea mai complexă provocare pentru Clujul milionului de locuitori. Este cu siguranţă o soluţie care va determina descongestionarea traficului şi va da un nou imbold dezvoltării municipiului şi localităţilor limitrofe.
Chiar dacă am pierdut anul 2018, după anunţul din iarna trecută cu privire la bugetarea studiului de fezabilitate, încă avem posibilitatea să începem corect acest proiect.  Îi solicit primarului Emil Boc să constituie o Comisie specială pentru demararea proiectului Metroului în Cluj, pentru a colecta informaţii şi pentru a cunoaşte experienţa altor proiecte similare, pentru a asigura o informare completă a clujenilor cu privire la proiect şi pentru a superviza etapele proiectului” a transmis deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj. El invocă proiectul Metroului din Brescia, dar și din alte orașe europene care au fost duse la bun sfârșit de către administrațiile locale.

„I-am trimis primarului Emil Boc exemple similare de sisteme de metrou, din oraşe şi zone metropolitane de dimensiunea Clujului: Metro de Bilbao, Metropolitana di Brescia, Metropolitana di Catania, Métro de Lausanne, Métro de Lille şi Métro de Rennes. Dacă municipalitatea a luat în calcul, în urmă cu câteva luni, exemplul metroului din Brescia pentru a duce în discuţie tema metroului, trebuie să ţină cont de consultarea publică făcută de autorităţile italiene. Prin intermediul unei comisii, timp de doi ani, între 1986 și 1987 municipalitatea din Brescia a realizat o analiză privind costurile, impactul acestui proiect și, totodată, s-au efectuat anumite controale detaliate cu privire la punerea în aplicare a acestui proiect.  Dacă luăm ca exemplu şi introducerea metroului în Bilbao, în 1971, conducerea Provinciei Vizcaya, Consiliul Local din Bilbao și Camera de Comerț au creat o comisie pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de infrastructură din Bilbao. Patru ani mai târziu, a fost creat consorţiul Consorcio de Transportes de Bizkaia (CTB). Utilitatea unei astfel de comisii a fost deja probată în toate proiectele de succes, de introducere a metroului în oraşe din Europa. Având în vedere expertiza profesională a cercetătorilor clujeni, recunoaşterea internaţională a profesorilor universitari, componenţa comisiei nu trebuie să constituie o problemă: reprezentanţi ai mediului universitar (în special UTCN), ingineri, proiectanţi, arhitecţi, consilieri locali din toate partidele şi nu în ultimul rând reprezentanţi ai comunelor limitrofe municipiului”, a comentat Nasra.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu