Închide

Iașul, în avans față de Cluj cu proiectul Spitalului Regional de Urgență

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 07, 2019 0 408

Administrația județeană clujeană a fost prima din țară care s-a implicat în realizarea Spitalului Regional de Urgență, însă din pricina sincopelor în procedura de transferare a terenului către Ministerul Sănătății, Iașul a luat un avans considerabil.  Mai precis, Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, că pentru proiectul Spitalului de la Iași a fost deja lansată licitația de achziție a serviciilor de proiectare. Firma care va câștiga licitația va avea termen maxim un an să definitiveze proiectul, urmând, apoi, ca Ministerul să angajeze un constructor.  În ce privește proiectul Spitalului Regional de la Cluj, de abia acum se pregătește licitația pentru elaborare a documentației tehnice. Ar urma apoi licitația pentru serviciile de proiectare, și ulterior contractarea unui constructor.

Amplasamentul Spitalului din Cluj nu are clarificată situația căilor de acces

Reamintim că Ministerul Sănătății s-a angajat să intermedieze construcția a trei Spitale Regionale de Urgență – cu cofinanțare europeană – în Cluj, Iași și Craiova. Proiectul construirii unor spitale de mari capacități – în care să fie soluționate cazuri de urgență dintre cele mai complexe – a fost adoptat prin Hotărâre de Guvern încă din 2007. Propunerea inițială prevedea construirea a 8 spitale în toate orașele centre ale regiunilor de dezvoltare din țară. Încă de atunci, administrația județeană clujeană a căutat să identifice un teren generos care să permită realizarea unei asemenea investiții. Mai întâi s-a identificat un teren în zona Apahida, apoi în zona Chinteni. În 2010-2012, Consiliul Județean a făcut demersuri pentru preluarea terenului din cadrul Unității Militare din Florești, circa 14 hectare. Ulterior, pentru acest amplasament s-a realizat și-o documentație tehnică privind construirea unui spital de urgență. Numai că nici Consiliul Județen și nici Guvernul nu au venit cu soluții concrete de finanțare. De abia în 2014, Guvernul Ponta a venit cu propunerea accesării unei finanțări europene, în baza unei consultanțe tehnice oferite de Banca Europeană de Investiții. În cadrul acestei inițiative, au fost selectate cele trei orașe reședință de județ, Cluj, Iași și Craiova. Dintre acestea, Clujul avea terenul pregătit pentru investiție. S-a dovedit însă că acest aspect nu era suficient. Au existat nenumărate sincope în procedura transferării  terenului în proprietatea Ministerului Sănătății. O altă cerință stringentă a Ministerului a fost ca autoritățile locale să asigure pe cheltuială proprie căile de acces spre terenul din incinta Unității Militare Florești, lucru care nu a fost clarificat nici până acum.

Între timp, autoritățile locale din Iași au reușit, se pare, să pună toate detaliile tehnice la punct, legat de amplasamentul pe care se va construi spitalul. Ministerul Sănătății a anunțat că licitația pentru realizarea proiectării a fost demarată vineri. „Practic, am lansat oficial procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare a viitoarei unităţi spitaliceşti de la Iași. Cei care câştigă licitaţia au termen 1 an de zile de la semnarea contractului să termine proiectul tehnic, ulterior se va demara procedura de licitaţie şi construcţia efectivă a spitalului”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii, citat de News.ro. Valoarea estimată a contractului depăşeşte 63 de milioane de lei, iar toţi cei interesaţi au termen să depună oferte până în 31 ianuarie 2020.

Iașul, cel mai avansat

„Lansarea marilor proiecte de infrastructură reprezintă un punct strategic în Programul de Guvernare. Proiectul Spitalului Regional Iaşi este cel mai avansat”, a subliniat ministrul Victor Costache. Oficialul a adăugat că în privința Clujului de abia acum este pregătită procedura de achiziţie pentru elaborarea proiectului tehnic.

Cele 3 spitale regionale de urgenţă au ca scop să crească capacitatea de tratament pentru pacienţi, punând la dispoziţie paturi într-o structură flexibilă organizată pe centre clinice după cum urmează:

• Centru pentru cap şi gât, cuprinzând specialităţi de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilo-facială;

• Centru toracic, cuprinzând pneumologie, cardiologie, chirurgie toracică, chirurgie cardio-vasculară;

• Centru abdominal, cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală;

• Centru pentru articulaţii, coloană vertebrală şi traumă, cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară;

• Centru de medicină internă, cuprinzând dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice şi endocrinologie, imunologie, hematologie, terapie intensivă;

• Centru pentru mamă şi copil, cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie şi chirurgie pediatrică, neonatologie;

• Centru radioterapie şi oncologie (inclusiv department pediatric), radioterapie, chimioterapie şi medicină nucleară- Spitalul Regional Craiova

Spitalul din Iai va fi cel mai mare, cu 850 de paturi, la Cluj vot fi 849 de paturi, iar la Craiova 807 paturi.

La acestea se adaugă centrele ambulatorii integrate.

”Proiectele pentru spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova au toate avizele în termen conform certificatelor de urbanism, inclusiv acordul de mediu, iar până la începutul lunii februarie 2020, estimăm semnarea contractelor de finanţare”, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii..

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare