Închide

I-a fost „sprijin financiar” și „prieten”. Acum îi cere demisia din Senat

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 12, 2019 2 821

Politica este pentru „politicieni”, sau mai bine spus pentru cei care înțeleg că partidul primează, indiferent de nemulțumirile personale. Senatorul clujean Vasile Ilea (PSD) pare că nu s-a acomodat cu acest principiu, alegând să demisioneze din partid. Acum, bunul său „prieten”, Horia Nasra, îi cere să demisioneze și din Senat. Mai precis spus, Nasra invocă principiul: „partidul ți-a dat, partidul îți ia”, invitându-l pe Ilea să dea dovadă de „onoare” și să renunțe la mandatul de senator. „Vasile Ilea şi-a dat demisia din calitatea de membru al PSD şi, având în vedere acest aspect, şi faptul că a fost ales senator pe listele PSD, îi solicit demisia și din Senat. Consider că gestul lui nu este unul corect faţă de PSD şi că, dacă ar avea onoare, ar demisiona din Senat”, a declarat, Nasra pentru agenția Agerpress.

”Despre onoare să vorbească cine o oare”

Ilea n-a vrut să-i răspundă prea dur fostului colegului de partid – bunului său prieten căruia i-a finanțat campaniile electorale și toate evenimentele de partid – apreciind că în situația dată, Nasra nu prea putea să aibă altă atitudine, fiind președintele PSD Cluj. Îl ironizează totuși pe Nasra, sugerând că acesta nu este decât un simplu executant de ordine. „Cine vine să-mi vorbească mie despre onoare, cei care nu o au? Să te ascunzi în spatele unui grup și să execuți treburile din agenda lui Dăncilă nu înseamnă să ai onoare. Mie să-mi vorbească despre onoare doar cei care o și au”, a spus Vasile Ilea pentru Actual de Cluj.

Omul de afaceri Vasile Ilea a intrat în PSD Cluj în urmă cu câțiva ani, iar datorită spiritului său participativ a reușit rapid să se integreze și chiar să se impună ca lider – preluând șefia organizației municipale de partid, la pas cu Horia Nasra, președintele organizației județene, cu care a devenit bun prieten. Despre nemulțumirile lui Ilea, referitoare la modul în care acționează conducerea centrală a partidului, s-a mai vorbit în interiorul partidului. Cert este că Ilea a subliniat în mai multe rânduri că nu a intrat în PSD ca să facă bani și că nici mandatul de senator nu-l dorește cu orice preț. Ieri, acesta și-a depus demisia din partid, iar mai jos aveți exact forma demisiei sale. Ilea a mai spus pentru Actual de Cluj că nu poate trece peste faptul că Viorica Dăncilă a devenit un soi de Liviu Dragnea, care își asumă și aplică decizii într-un grup restrâns de presoane, alături de care conduce partidul. „Dragnea era pe drum spre arest, nici nu ajunsese în arest, și toată lumea din partid vorbea despre un nou PSD. Și ce vedem că ne aduce noul PSD? Una vorbim și alta facem. Se iau decizii în baza unor minciuni. Așa l-au schimbat și pe liderul nostru de grup din Senat. Șerban Nicolae era liderul nostru, ales de noi, în Senat, procedural. Și s-a trezit Comitetul executiv al PSD să-l schimbe, fără să ne consulte, ba chiar când noi eram plecați în vacanță. De ce? Dacă era de schimbat liderul în Senat, senatorii aveau atribuție să-l schimbe, nu Comitetul executiv al partidului în baza unor mincini ordinare. Se practica mult asta cu minciunile și pe vremea lui Dragnea. Și acum se lucrează tot cu minciuni. Omani care ridicau mâna pe vremea lui Dragnea fără să crâcnească, indiferent de prostiile pe care le impunea, fac același lucru acum, sub conducerea lui Dăncilă. Sunt foarte multe chestiuni care m-au determinat să ies din partid. Lucruri cu care pur și simplu nu mai pot să fiu de acord. De altfel, am scris și în demisia mea”, a spus Ilea.

Nu spune că pleacă din Senat

Vasile Ilea mai spune că nu neapărat este convins că trebuie să plece din Senat, chiar dacă i-o cere partidul. „Nu țin cu dinții de acest mandat, dar deocamdată eu mi-am făcut treaba în calitatea mea de senator. O să analizez dacă trebuie să mai rămân, cert este că am primit o mulțime de reacții pozitive din partea colegilor mei, după ce mi-am anunțat demisia din partid. Probabil vor mai urma și alte demisii”, a spus Ilea.

Pentru PSD nu e avantajos să-și piardă oamenii în Parlament. Dacă Vasile Ilea alege să rămână senator independent – neafiliat la grupul PSD – ar însemna ca social democrații să piardă majoritatea pe care o dețineau în Senat. În prezent, PSD numără 69 de senatori, adică jumătate plus unu care îi asigurau majoritatea și fără grupul senatorilor ALDE. În cazul în care Ilea rămâne independent, cei 68 de senatori PSD vor fi în limita majorității și vor avea nevoie de sprijinul ALDE.  Dacă Ilea va accepta să renunțe la mandatul său – așa cum îi solicită Horia Nasra – locul său va fi luat de o femeie, Simina Șipoș (angajată la Compania de Apă Turda). Aceasta era candidată pe lista PSD la alegerile parlamentare din 2016, poziționată imediat după Vasile Ilea.

2 comentarii

 1. deci functii si birocratii . asta il supara.
  cand dadeau oug13 sa scape coruptii nu era suparat?
  cand sa infintat sectia de tip Gestapo de anchetare a celor care nu se supun partidului nu a venit sa ne spuna ca e suparat.
  halal principii!

 2. Da. Tipul din poză,cu freza-ntr-o parte, este celebrul Nasra ?
  E suficient să te uiți la figura lui ca să înțelegi cam ce fel de prieten îți poate fi !
  Și încă ceva: parlamentarilor de la alte partide care au sărit în barca psd, le-a cerut demisia din parlament ? Nu? De ce ? Invers nu funcționează ?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.