Închide

Hotelul Continental din buricul Clujului, scos la licitație

EconomieTop News by Actual de Cluj - nov. 14, 2019 0 1290

Hotelul Continental din buricul Clujului a fost scos la vânzare, prin licitație, în catalogul unei cunoscute case de licitații.

Hotelul a rămas în paragină de aproape 15 ani. Clădirea a fost construită în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de ”New York”. Amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. ”Construcţia hotelului a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice. Clujeanul care a semnat proiectul, Lajos Pákey (Pákei), a fost arhitect șef al orașului în primele decenii ale secolului al XX-lea. Între clădirile proiectate de acesta se numără Pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Casinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universităţii Tehnice de pe strada Bariţiu, fostul Liceu Brassai – toate în acelaşi limbaj arhitectural eclectic”, se arată în prezentarea ofertei, unde se precizează că este posibil ca hotelul New York din Cluj-Napoca să fi fost inspirat de hotelul omonim din Budapesta, inaugurat în octombrie 1894. Piesele de mobilier au fost aduse de altfel de la acesta, fiind marcate cu monograma NY, detaliu ce a inspirat denumirea hotelului din Cluj. În acea perioadă, New York a fost cel mai mare hotel din Transilvania. Imobilul era dotat cu generator propriu de curent și a fost prima clădire electrificată din oraș, curentul electric fiind introdus în Cluj abia în 15 iulie 1906.
Arhitectul Pákey a prevăzut construcția cu spații somptuoase la parter, pentru restaurant și cafenea deschise oaspeților dar și vizitatorilor din exterior. Datorită amplasării ultracentrale, la câțiva pași de sediile ziarelor și Universitate, cafeneaua, găzduită de salonul albastru, a devenit rapid punctul de întâlnire a boemei clujene, frecventată de jurnalişti, scriitori şi universitari. Supranumită „Redacția”, găzduia cluburi literare, iar sala mare era cunoscută pentru balurile grandioase.
Cafeneaua literară a funcționat timp de jumătate de secol, până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit legendei, inclusiv cunoscutul dramaturg I.L. Caragiale ar fi savurat o cafea aici, iar premierul Octavian Goga ar fi fost otrăvit mortal în restaurantul Hotelului New York, unde se oprise în drum spre Ciucea.
După instaurarea regimului comunist, hotelul a fost transformat în cămin studențesc, iar din 1960 a redevenit hotel, sub numele de Continental. Restaurantul a continuat să funcționeze, spațiul rafinat, cu oglinzi mari și candelabre somptuoase, având o ambianță aparte. La începutul anilor 2000 spațiul era încă deschis, fiind inclus în lanţul hotelier național cu acelaşi nume. ”Interiorul exuberant și-a păstrat elementele de arhitectură care l-au făcut faimos în epocă, dar va necesita un proces de restaurare și renovare. În stadiul actual clădirea dispune de 105 camere de hotel, plus restaurant, cafenea și sală de conferință, iar prin mansardare capacitatea poate crește la 150 de camere”, mai arată casa de licitații.

Prețul de vânzare nu a fost făcut public: acesta poate fi obținut doar la cerere. Reprezentantul Artmark Historical Estate, Aleksandra Zait, spune pentru actualdecluj.ro că imobilul va fi vândut prin selecție de oferte.

Compania de consultanţă imobiliară Artmark Historical Estate lansează de două ori pe an cataloagele cu imobilele nou adăugate în portofoliu. Ediţia Primăvară 2019 a cuprins inclusiv o insulă din Delta Dunării, singura insulă de vânzare din România la momentul respectiv.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare