Închide

Hidrologii instituie cod galben de inundații pentru mai multe râuri din țară, inclusiv în Cluj, două dintre cele mai mari trei râuri din județ sunt afectate

Actualitate by Actual de Cluj - mai 24, 2023 0 105

Hidrologii instituie cod galben de inundații pentru mai multe râuri din țară, inclusiv în Cluj, două dintre cele mai mari trei râuri din județ sunt afectate.

E risc de inundații pe Someș și Criș în Cluj, după ce specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a uinstituit Cod galben de inundaţii pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru şi Nera, în judeţele: Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureş, Arad, Caraş Severin şi Satu Mare.

Codul galben intră în vigoare azi la ora 13 și e valabil până la miezul nopții. În acest interval, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de atenţie. ”Precizăm că aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 24 mai ora 16 – 24 mai ora 22, pe unele râuri din judeţele Maramureş, Sălaj şi Bihor. Având în vedere atenţionarea hidrologică actuală, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii”, arată INHGA.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu