Închide

Harta şantierelor din bani publici în România. Clujul e în top

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 10, 2019 0 376

 

O treime dintre şantierele monitorizate de o companie de consultanţă din Cluj în primele nouă luni ale anului se bazează pe finanțare publică. Clujul e în clasamentul celor mai „bogate” judeţe în această statistică. De menţionat că  doar 27% dintre proiectele monitorizate au de fapt șantiere la care au început lucrările.

Potrivit unui studiu realizat de IBC Focus, piața construcțiilor din România se va afla în următoarele 12 luni pe un trend ascendent, lucru confirmat şi de antreprenorii generali din domeniu. Potrivit unui chestionar deschis adresat pieței, antreprenorii se așteaptă la creșteri ale volumului de muncă și ale cifrei de afaceri în următorul an. „Studiul de față face parte din publicația Top 100 Antreprenori Generali în Construcții din România, o analiză anuală realizată de echipa IBC Focus pe baza datelor colectate și monitorizate pe platforma VICTA.ro. Am adresat şi un chestionar pieței de specialitate pentru a lua pulsul real. Respondenții sunt prezențe active pe piața de construcții, unii regăsindu-se chiar și în rândul celor mai buni 100 de jucători”, a precizat Mihaela Ghiorghiu, specialist PR la IBC Focus.

Una din statisticile interesante care au rezultat în urma chestionarului prezintă interesul antreprenorilor de a contracta lucrări cu finanțare publică, arată consultanţii. Mai precis, 72% dintre respondenți s-au declarat atrași de ideea de a contracta lucrări cu statul. Doar 44% dintre ei au și contractat lucrări cu finanțare publică în ultimele 12 luni. 

Din totalul proiectelor monitorizate cu ajutorul asistentei virtuale de vânzare la șantiere – VICTA.ro în primele 9 luni ale anului, doar o treime se bazează pe finanțare publică. Cele mai multe sunt în Capitală – 421. Urmează în clasament Clujul, cu 370 de astfel de lucrări,  Timiş – 355,  Suceava 346 şi Iaşi -326.

Distribuirea pe hartă a acestor proiecte:

 

 

 

De menţionat că dintre cele 8.913 proiecte de lucrări de construcții cu finanțare publică monitorizate de IBC Focus, doar 27% sunt și șantiere la care au început lucrările. Peste 60% din aceste proiecte publice încă nu au demarat și încă sunt în diverse stadii: licitații de proiectare, licitații de atribuire sau reluare licitații.

„Estimările anunță, de asemenea, creșteri sporite în ceea ce privesc licitațiile din construcții și pe fondul politic, începerea campaniei electorale fiind, de regulă, un factor important în ceea ce privește creșterea numărului de investiții de ordin public”, arată consultanţii de la IBC Focus.

Analiştii au transmis pentru Actualdecluj.ro un top cu 5 proiecte reprezentative din judeţul Cluj realizate cu finanţare publică – cele mai „populare”, după cum arată numărl de vizualizari din VICTA.ro:
  1. Parking Hasdeu S(D)+P+3(4)E+T cu 320 locuri de parcare – în construcţie
  2. Aquapark în Chinteni – înainte de executie
  3. Modernizare, extindere sala de sport D+Pp şi crestere eficienţă energetică Colegiul Tehnic Ana Aslan S+P+3E, 650 elevi – aflat înainte de execuţie
  4. Parking suprateran 2S+P+4E+5E+6E, 400 de locuri de parcare – în construcţie
  5. Bazin olimpic, sala de sport P+1E şi renovare Sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj – aflat înainte de execuţie

 

 

Ce tipuri de investiții plănuiesc antreprenorii generali în construcții?

La acest capitol, 4 din 5 respondenți au ales ca variantă de răspuns “utilaje și echipamente care să crească productivitatea muncii”. La o distanță considerabilă s-au regăsit și: trainingurile și cursurile de specializare pentru angajați, investiții direcționate spre un spațiu nou sau spre modernizarea sediului actual, softuri care să crească productivitatea muncii sau marketing și servicii de promovare. „Interesant va fi de văzut însă dacă tot acest proces de tehnologizare și automatizare va însemna și reduceri de personal, având în vedere că mașinăriile vor înlocui o bună parte din munca fizică prestată de angajați”, menţionează analiştii.

 

Vezi şi:

 

Top antreprenori generali: care sunt cele mai puternice firme de construcţii din Cluj

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare