Închide

Harta pentru noul „cartier” de tehnologie, prezentată la Cluj: s-a lansat Tetapolis

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 21, 2016 0 1982

Un turnuleţ cu laboratoare de cercetare şi un altul pentru incubator de afaceri, săli de conferinţe şi întâlniri, activităţi de relaxare şi chiar o piscină. Alături: un parking şi încă o clădire cu faţadă vitrată – centru comercial, centru de expoziţii, plus o grădiniţă. Aşa arată macheta unui viitor proiect, vecin cu primul parc industrial al judeţului şi lansat ieri la Cluj. TETAPOLIS, cel mai nou proiect Tetarom, este primul Parc Știintific și Tehnologic din Transilvania. E destinat, spun iniţiatorii săi, dezvoltatorilor de noi tehnologii, care ar urma să vină aici pentru serviciile necesare: de la incubatoare de afaceri și servicii suport până la centru de conferințe și laboratoare de cercetare.

În acest context, proiectul-stindard al Clujului viitorului tocmai a căpătat noi „nuanţe”. Promovat de municipalitate şi clusterul Cluj IT, Cluj Innovation City era desenat pe câteva zeci de hectare pe un deal departe de oraş, în Lomb, şi început cu două proiecte pe fonduri europene (care s-au împotmolit în şantier, au pierdut o parte din banii UE, se luptă cu întârzieri şi depind de un drum încă neterminat). Pe de altă parte, un alt proiect al „Clujului” viitorului prinde contur – dar nu e în dealul Lomb, ci în zona dealului Hoia (afectat de alunecări de teren, în lucrări de stabilizare); nu e în afara oraşului, ci dincolo de o stradă aglomerată cu proiecte imobiliare -Tăietura Turcului. Ieri, la Cluj s-a lansat Tetapolis, un proiect sub umbrela parcurilor industriale ale judeţului, gândit în continuarea Tetarom I, care demarează cu spaţii pentru incubatoare, start-up-uri şi care ar avea şi un centru de conferinţe. Ar putea fi „inima” Cluj Innovation City, zice acum administraţie, care spune că acest city e, de fapt, un concept şi ar putea fi răspândit peste tot în oraş.

Tetapolis s-a lansat oficial ieri, la  final de festival de tehnologie TechFest, cu o prezentare a directorului Tetarom şi a managerului noului proiect, de la care nu a lipsit nici primarul Emil Boc. Tetapolis a primit titlul de parc științific încă din august 2013, dar se conturează mai concret abia acum. Este un proiect dezvoltat în parteneriat cu International Association of Science Parks (IASP), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Consiliul Județean și American Councils.

Proiectul este dezvoltat în două etape, iar prima tocmai a fost lansată, o dată cu prezentarea structurilor de incubare, a operatorilor, a partenerilor și a serviciilor suport. A doua etapă, care este în curs de dezvoltare, vizează extinderea Parcului Științific pe o suprafață de aproape 9 ha în continuarea Parcului Industrial Tetarom I. TETAPOLIS va oferi  birouri și laboratoare de cercetare. Parcul își propune să devină un hotspot al regiunii, mai ales când este vorba de simpozioane tech pe scară largă și expoziție. Extinderea va beneficia de structuri suplimentare de incubare și zone de cercetare, va pune la dispoziția rezidenților construcții dedicate pentru activități sportive și de relaxare, săli de conferințe si spatii expoziționale. Amintim că luna trecuta Camera Deputaților s-a pronunțat  în privința transferării unui teren de 86.333 de metri pătrați, din custodia CFR în patrimoniul județului Cluj. Terenul are ca destinație crearea unui parc științific și tehnologic, astfel că va ajunge în administrarea companiei Tetarom, pe care Consiliul Județean Cluj o controlează în proporție de peste 90%.

„Faza 1 ţine de clădirea în care avem noi, Tetarom, sediul din parcul industrial. În faza 2 urmează să primim clădirile construite pe bani europeni în zonă. Din şase nivele, două vor fi alocate Tetapolisului şi vom începe cu start-up-uri. Urmează să avem spaţii pentru laboratare, zone de relaxare, parking, săli de conferinţe, incubator, grădiniţă, spaţii expoziţionale şi centru comercial”, sintetizează directorul Tetarom, Viorel Găvrea. „Aveţi locaţia potrivită, acţionarii care trebuie, partenerii potriviţi”, a transmis Luis Sanz, director general IASP.

dsc_3978

Noul trend în industrie arată că e nevoie de spaţii mai aproape de oraş şi de incubatoare de afaceri, a completat primarul Emil Boc, cel care era de altfel unul dintre fervenţii susţinători ai proiectului-mamut „Orăşelul inovării” din Lomb. Nici acesta nu a dispărut. Tetapolis ar putea fi „inima” Cluj Innovation City, care poate fi – de ce nu? – răspândit prin municipiu. „Resursele noastre de infrastructură vor fi corelate cu ce faceţi dumneavoastră”, a mai spus primarul, la lansarea Tetapolis. Amintim că zona Tăietura Turcului, mobilată cu noi proiecte imobiliare, e sufocată de trafic auto. De asemenea, lipseşte transportul în comun înspre parcul industrial şi noul parc ştiinţific.

În urmă cu aproape un an, în zona care a suportat multe construcţii noi în perioada recentă s-au înregistrat grave alunecări de teren. Au fost necesare intervenţii de consolidare. „Problemele s-au rezolvat. S-a lucrat, lucrările nu sunt încă finalizate, dar aceste probleme sunt rezolvate”, spune Viorel Găvrea.

Ce face Tetapolis, cine sunt partenerii

„Toate companiile incubate aici vor avea acces la resursele IASP,  vor avea acces la soluţii financiare, parteneri şi la resursele de care au nevoie pentru exit-ul spre piaţă”, spune Mihai Coca, development manager al Tetapolis, despre activităţile din viitorul parc. Prima etapă din planul anunţat ar trebui să fie disponibilă până la final de an, iar  faza 2 demarează la începutul anului viitor, spun reprezentanţii Tetapolis. „Avem terenul obţinut, avem structurile de finanţare”, completează aceştia.

Ca operatori ai Tetapolis au fost deja anunţate două structuri – Cluj Hub, de la Cluj şi Tikal Networks din Israel. Deocamată, nu există încă semnate contracte, a precizat Găvrea. „Vrem să ţinem aceste companii (incubate în Tetapolis, n.red.) în Cluj, ideea nu este să dezvoltăm pentru companii străine, ci să încurajăm ca ideile să rămână aici. Nu vrem nici să oprim ideile inovative care pot fi bine plătite în altă parte”, a spus Coca. Una dintre componentele importante ale noului Tetapolis pare să fie noul spaţiu de conferinţe şi expoziţii. Asta în lipsa unui mare astfel de centru, de care oraşul ar avea nevoie. „Nu avem un centru de expoziţii. Vrem un centru de expoziţii în tehnologie, un loc unde să îţi prezinţi ideile, unde să aduci oameni din afară ca să le vadă. Nu avem aşa ceva în Transilvania şi trebuie să începem de undeva”, spune managerul Tetapolis.

Universitatea Tehnică, care a accesat un program guvernamental, vine cu infrastructură tehnologică în Tetapolis. „Toţi absolvenţii noştri îşi găsesc job în primul an de la absolvire. Acesta va fi un loc în care şi ei îşi pot dezvolta ideile”, a spus şi Dorian Gorgan de la UTCN.

dsc_3980

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare