Închide

„Haine” de sărbătoare: în Cluj se instalează un circuit al instalaţiilor de lumină

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 29, 2018 0 324

 

După ce au lansat singurul concurs de concepte și idei pentru iluminatul festiv din România, organizatorii Lighst ON pregătesc în Cluj-Napoca un circuit de instalații de lumină.

În urma concursurilor din ultimii ani au fost pregătite proiecte pentru iluminat „altfel” în Piața Mihai Viteazu (“Snowballs”), bulevardul Eroilor (“Beatrix”) și strada Mihail Kogălniceanu (“Forest Spirits”).”Lights ON depășește ușor granițele zonei care l-a consacrat ca și concurs și-și adaugă circuitul de instalații de lumină, o expresie artistică în premieră pentru Cluj-Napoca. Opere importante ale unor artiști români și străini își vor găsi locul în zone centrale din oraș, invitând publicul să le descopere în această iarnă”, spun organizatorii de la Asociaţia Daisler.

Proiectul presupune amplasarea, între 16 noiembrie și 31 decembrie, în spații publice de interes ale orașului Cluj-Napoca a unor instalații de lumină aparținând unor artiști internaționali consacrați, dar și ale unor artiști români.

Prima instalație anunțată este poemul vizual semnat de artistul rus Leonid Tishkov “Private Moon”. Ea spune povestea unui corp ceresc găsit pe pământ de un bărbat care a decis să-și împartă viața cu ea. Astfel că luna a circulat peste tot alături de Leonid Tishkov, însă în noiembrie ajunge pentru prima oară la Cluj-Napoca, împreună cu expoziția foto dedicată tuturor locurilor pe care le-a vizitat. Același artist ne va face legătura cu cerul prin instalația “Endless Column”, inspirată de Coloana Fără de Sfârșit (Infinitului) a lui Constantin Brâncuși, și prin “Fallen Star” și “Red Sun”, instalații omagiale dedicate artistului suprarealist belgian Rene Magritte.

În fiecare seară, tururi ghidate gratuite conduse de ghizii Cluj Guided Tours vor porni din Piața Unirii și vor conecta aceste instalații, scoțând la iveală caracterul unic al luminii în fiecare poveste.

Lights ON este un demers cultural dezvoltat de Asociația Daisler și susținut de primărie.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu