Închide

Clujul are muzeu al locomotivelor: președintele a promulgat azi legea

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 29, 2018 0 279

E oficial, de astăzi Clujul are un Muzeu al Locomotivelor, lângă Dej, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de înființare a acestui Centru Muzeal al Locomotivelor. „Prin această lege se înfiinţează, în judeţul Cluj, municipiul Dej, comuna Cuzdrioara, „Centrul Muzeal al Locomotivelor (…) structură de expunere a materialului rulant de cale ferată, de promovare a istoriei şi tehnicii feroviare, de importanţă naţională, în subordinea Muzeului Căilor Ferate Române, aflat în structura Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER, instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Transporturilor”, se arată în legea promulgată azi de Iohannis.

Muzeul va fi finanțat din bugetul CENAFER și urmărește între altele să restaureze, conserve și expună mașini feroviare, instalații și subansamble folosite în sistemul feroviar, dar și atragerea de donații și achiziționarea de exponate și documente noi.

Amintim, în Dej e deschisă o colecție de 20 de locomotive și vagoane care au făcut istorie în România. A fost creată în 1992 de un grup de angajați pasionați ai Depoului și e vizitabilă. Prima piesă din colecție, adusă în 1992 şi reecondiţionată, este locomotiva 150.105, construită în 1955, care face parte dintr-un lot de 282 de locomotive, fabricate integral în România de către Uzinele Reşiţa şi Uzinele Malaxa după al doilea război mondial. Inițiatorul legii e deputatul PSD de Dej Cornel Itu, care a explicat în expunerea de motive că expoziția din Dej, deși veche și valoroasă, e vizitată de cel mult 200 de turiști pe an. Intrarea e gratuită. „Conservarea exponatelor este făcută prin grija și dăruirea domnului Florin Nan, însă acest spațiu cu potențial turistic și cultural nu are statut juridic, nu beneficiază de o minimă finanțare din partea statului român, drept urmare riscă să se degradeze și să cadă în uitare”, a arătat Itu în expunerea de motive. „Promovarea obiectivului se face doar prin bunăvoința unor voluntari, situație de neacceptat dacă luăm în considerare valoarea istorică a exponatelor”.

Citește și:

Muzeul Locomotivelor de la Dej, locul unde sunt păstrate bijuteriile care au făcut istorie pe şine

Nici un comentariu

Scrie un comentariu