Închide

Guvernul discută majorarea impozitelor pe locuinţe cu 50%, măsură care să înlocuiască schema extrem de complicată care era propusă până acum. Adrian Vascu, Veridio: La o casă din Cluj-Napoca impozitul ar putea crește de la 900 la 1400 lei

Economie by Actual de Cluj - oct. 06, 2022 0 124

Guvernul a decis majorarea impozitelor pe clădiri cu 50% din 2023, a confirmat premierul Nicolae Ciucă. Majorarea impozitelor pe clădiri este o măsură care face parte din pachetul fiscal adoptat de guvern în vara lui 2022, însă formula de calcul pentru valoarea impozitelor ar fi fost imposibil de implementat din punct de vedere tehnic, până la finalul anului, a precizat Ciucă.

„Vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, era imposibil de realizat până la finalul anului. De aceea, s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată. În schimb, se introduce amendamentul să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Adrian Vascu, senior partner Veridio, a realizat o analiză asupra noilor modificări fiscale în materie de impozite pe clădiri.

„Valoarea de pornire care era 1000 lei/mp a devenit 1500 lei/mp şi la fel se consemnează o creştere de cca 50% la toate elementele de calcul. Rezultă, aşadar, că există premisele ca, începând cu 1 ianuarie 2023, valorile impozabile să crească cu cca 50%”, scrie Adrian Vascu pe blogul său, vascu.ro, conform Ziarului Financiar.

Un exemplu dat de Vascu se referă la impozitul pentru o casă din Cluj: „Casă situată în Cluj Napoca, cu suprafaţa desfăşurată de 295 mp şi teren în suprafaţă de 800 mp, zona C, valoare împozabilă la 31.12.2021 479.000 lei şi impozit anual 958 lei. Noua valoare impozabilă ar rezulta cca 718.500 lei care, dacă se menţine cota de impozitare de 0.2%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 1.437 lei faţă de 958 lei în acest an”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare