Închide

Gunoiul de pe Someș și presiunea civică fac Primăria să schimbe foaia cu terenurile neîngrijite din Cluj-Napoca. Proprietarii vor plăti impozite de 6 ori mai mari

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 16, 2020 0 370

Au fost identificați și somați un număr de 268 de proprietari de terenuri, cu privire la neîntreținerea acestora, în urma unei acțiuni civice a celor de la SOS Cluj privind depozitările ilegale de gunoi din zona Aeroportului Internațional Cluj-Napoca și din vecinătatea Someșului. Din 2021, Primăria va uza de prevederea legală de care încă nu s-a atins și va supraimpozita proprietarii de terenuri neîngrijite, la fel cum procedează și cu cei ai clădirilor din centrul Clujului. Pe aceleași model s-a făcut un regulament cu punctaje și s-a lansat în consultare publică, urmând ca acest regulament să ajungă pe masa Consiliului Local pentru a deveni lege locală.
Activiștii din Cluj au arătat săptămâna trecută că s-a făcut curățenie în zona aeroportului din Cluj și a Someșului, zonă unde deja s-au făcut depozitări consistente cu deșeuri. Ei au semnalat însă că, fără o supraveghere constantă, se va arunca din nou gunoi în zonă, mai ales că 39 de transporturi transportau ilegal deșeuri lângă una dintre porțile de intrare în Cluj, aeroportul clujean în timpul acțiunilor de curățenie întreprinse de Primărie. „În afară de soluțiile prezentate mai jos de Primărie, este imperios necesar ca pista metropolitană de biciclete cu spații verzi și de promenadă, cuplate la Someș, să fie realizată cât mai curând pentru ca râul să fie tranzitat la minut. Astfel, infracțiunea de a arunca deșeuri în râu sau la margine va fi mult diminuată. Ce spunem e valabil și pentru alte zone de lângă Cluj, unde sunt în continuare deșeuri, că vorbim de Florești ori Gilău ori de Apahida”, au semnalat activiștii de la SOS Cluj.
Aceștia au mai postat un răspuns primit de la Primărie prin care instituția s-a angajat să supraimpoziteze proprietarii care au terenuri neîngrijite în Cluj-Napoca, ca măsură pentru a împidica depozitările ilegale de gunoi, cum sunt și cele din zona aeroportului și Someșului.
„În zona centurii Apahida-Bulevardul Muncii, râul Someș și limitrof cu Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj există o suprafată de teren de aproximativ 100 hectare aparținând UAT Cluj Napoca. Începând cu anul 1998 – pe o parte din acea suprafață de teren s-au dezvoltat mai multe exploatări de balastru, gropile rezultate nemaifiind astupate, deși Legea 211/2011 permite activități de rambleiere (aducerea terenului la starea inițială cu deșeuri rezultate din activităti de construcții). Pe o suprafață de aproximativ 10 hectare pe parcursul anilor au fost depozitate deșeuri rezultate din construcții, inclusiv din categoria polistiren, rigips, vată minerală – unele cu acordul proprietarilor terenurilor. În urma sesizărilor înregistrate la primăria Cluj-Napoca, Direcția Generală Poliția Locală, de aproximativ o lună au fost declanșate verificări cu privire la această situație, fiind luate următoarele măsuri: Au fost identificați și somați un număr de 268 proprietari de terenuri, cu privire la neîntreținerea acestora, fapt prevăzut în OUG 195/2005, care prevede obligația proprietarilor de terenuri de a nu degrada mediul prin depozitări necontrolate de deșeuri, de a nu deteriora calitatea mediului geologic și de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor neocupate productiv sau funcțional, cu termen până la data de 30.10.2020. În urma verificărilor efectuate au fost depistați un număr de 39 transportatori persoane fizice și juridice care transportau deșeuri pe acele suprafețe. Transportatorii depistați au luat măsuri de reabilitare a zonei pe cheltuiala proprie astfel că la această dată aproximativ 85% din suprafata afectată a fost reabilitată, termenul fiind 30.10.2020.Proprietarii de terenuri și-au luat măsuri de securizare a zonei prin montarea de bariere la accesul din Bulevardul Muncii la parcele. Este în lucru amplasarea de tehnică pentru monitorizarea zonei cu camere de supraveghere video. S-a instituit patrularea 24/24 h în zonă cu polițiști de la Serviciul Control Protecția Mediului pentru depistarea și sancționarea celor care mai încearcă să depoziteze deșeuri în această zonă. Față de persoanele depistate a fost luată măsura de sancționare contravențională a acestora conform legislației în vigoare potrivit OUG 195/2005 privind protecția mediului, L. 211/2011 privind regimul deșeurilor), în cuantum de la 3000 la 6000 lei pentru persoane fizice, respectiv de la 25.000 la 50.000 pentru persoane juridice, valoarea amenzilor aplicate fiind de 140.500 lei și măsura complementară de evacuare a deșeurilor, respectiv aducerea terenului la starea inițială.În prezent se lucrează la elaborarea unui HCL privind supraimpozitarea terenurilor neîngrijite. Aspectele semnalate rămân în atenția noastră”, a arătat Primăria în răspunsul adresat celor de la SOS.
Așa cum a promis, Primăria a lansat deja în consultare publică un proiect de hotărâre prin care se dorește impozitarea cu 500% terenurilor neîngrijite pe de raza municipiului, începând cu anul următor, 2021.
Este o hotărîre similară cu cea aplicată pentru clădirile neîngrijite din centrul orașului, prevedere din codul fiscal de care municipalitatea nu a dorit să uzeze până acum.

Proiectul de hotărâre este lansat în consultare publică până în 25 noiembrie, timp în care orice cetățean poate face observații sau sesizări la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau poate înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Proiectul conține un regulament de stabilire a criteriilor de identificare a terenurilor neîngrijite, cu punctaje, potrivit căruia vor fi supraimpozitate terenurile aflate în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, insalubre, curţi neîngrijite, împrejurimi nereparate şi neîntreţinute.Proprietarii care dețin autorizație de construire/desființare valabilă și au anunțat începrea lucrărilor la Inspectoratul de Stat în Construcții și autoritatea publică locală nu vor fi supraimpozitați. Terenurile vor fi identificate și punctate de Poliția Locală, așa cum se întâmplă și în cazul clădirilor neîngrijite.

Nivelul impozitului poate fi majorat cu 200%, 300%, 400% sau 500% și se stabilește anual prin hotărâre a consiliului local de stabilire a nivelului valorilor impozabile pentru anul următor, în funcție de gradul de neîngrijire al imobilului teren stabilit prin punctajul acordat prin fișa de evaluare, asftel:

– Categoria 1. Supraimpozitare cu 200% pentru punctajul procentual între 30% și 40%;
– Categoria 2. Supraimpozitare cu 300% pentru punctajul procentual între 41% și 60%;
– Categoria 3. Supraimpozitare cu 400% pentru punctajul procentual între 61% și 80%;
-Categoria 4. Supraimpozitare cu 500% pentru punctajul procentual > 81% .

După etapa de consultare publică, regulemntul urmează să ajungă pe masa Consiliul Local pentru votul de intrare în vigoare.

sursa foto: captura SOS Cluj, Adrian Dohotaru

Nici un comentariu

Scrie un comentariu