Închide

Gunoaie pe sute de metri pe malul Someșului în cea mai mare comună din țară. ”În comuna Floreşti, problematica depozitării deşeurilor din construcţii este acută şi nerezolvată”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 03, 2020 0 857

Depozite de gunoaie pe malul Someșului, în cea mai mare comună din țară, Florești din Cluj.

Imaginile au apărut pe o rețea de socializare iar Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa s-a autosesizat și a puricat, după două zile, zona situată pe malul drept al râului Someșul Mic, la baza digului de apărare, amonte de Barajul Florești II, unde inspectorii au constatat prezenţa unor depozite de deşeuri. Barajul Florești II este deținut şi administrat de către Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Cluj. Deşeurile sunt depozitate la aproximativ două sute de metri amonte de Barajul Floreşti II, în zona de protecţie a digului, pe o lungime de circa aproximativ trei sute de metri. ”Au fost identificate deşeuri provenite din construcţii, deşeuri menajere şi mobilier vechi”, arată ABAST. În plus inspectorii instituției au constatat că șanțul de gardă aferent digului de pe malul drept al râului Someșul Mic este obturat și au dispus primăriei Florești degajarea deșeurilor și a pământului, ”deoarece în situația actuală, rolul acestuia este anulat în caz de ape mari”.

Gunoaie au fost găsite și în aval de baraj, dar și în albia minoră a râului iar Primăria Florești a fost notificată să ecologizeze zona, până în 1 mai. ”Totodată, este necesar ca primăria comunei Florești să aibă în vedere montarea unor camere de luat vederi în zonele sensibile din punct de vedere al depozitării necontrolate de deşeuri”, mai arată ABAST. Instituția susție că ar fi necesară o Hotărâre de Consiliu Local, prin care să fie instituită obligarea celor care solicită autorizaţii de construire, pe lângă dovada încheierii unui contract cu operatorul de salubritate, să facă dovada plății efective a serviciilor de colectare a deşeurilor rezultate din construcţii. ”Având în vedere că în comuna Floreşti, problematica depozitării deşeurilor din construcţii este acută şi nerezolvată, este necesar ca primăria să identifice un teren sau un spaţiu unde locuitorii să poată depozita aceste deşeuri în mod legal, în acest fel acestea nu vor mai ajunge pe malurile şi în albiile cursurilor de apă”, arată ABAST.

Primăria Florești a fost amendată de două ori anul trecut de către ABAST din cauza depozitelor necontrolate de gunoaie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu