Închide

Griuri din arhitectura clujeană. Cum şi-au marcat „desenatorii” de oraşe 45 de ani de şcoală de Cluj

ActualitateTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - oct. 07, 2015 0 1125

„Asta e realitatea, noi am stricat orașul”. Este sinteza mesajului dintr-o „Carte gri a arhitecturii” care se scrie din 1996. O carte neterminată care vine la evenimente și se scrie și se desenează de către studeți, artiștii, arhitecții, la inițiativa unui greu-boem din arhitectura clujeană, arhitectul Eugeniu Pănescu. În seară în care arhitecţii îşi sărbătoresc 45 de ani de când Clujul îşi „creşte” singur desenatorii de oraşe (45 de ani de la întemeierea Facultăţii de Arhitectură de la Cluj), Cartea gri se intersectează cu o altă carte, tot cu nume şi cifre: o carte cu coperți roșii – decolorate consemnează istoria facultății de arhitectură din Cluj, care a început cu arhitectul Vasile Mitrea și trei asistente – domnișoare.

 

DSC_7649

 

Se vorbește despre începuturile școlii de arhitectură din Cluj. Cu cei care au fost încă de la începuturi. „La început eram trei colegi din garnitura veche când organizam astfel de manifestări. Din mulțimea de studenți s-a găsit un număr de care să vină să asculte despre zilele și nopțile care s-au consumat pentru a se ajunge aici și asta mă bucură. Că ați venit să ascultați despre aprobările pe care le ceream ca să putem lucra sâmbăta și duminica. Pentru că așa era atunci. Despre cei din afară care voiau să participe la cursuri, ce vor spune mai departe sau unde trebuie despre ce a spus tovarășa aia la curs. N-ați cunoscut majoritatea din voi aceste lucruri. Luptă ascunsă și surdă pe care noi trebuia să o ducem. Nu știți cum a fost sau ce înseamnă asta. Sunteți tineri. Ceea ce e cotidian, e faptul că ați ales această profesie iar această dragostea față de profesie vă va ajuta să nu cedați pretenților absurde, să nu cedați problemelor de finanțare”, a fost mesajul pentru generația tânără al fostei profesoare de la FAU, Cornelia Berindan.

În sală, studenți la arhitectură, doctori arhitecți, foști și actuali profesori de la FAU din Cluj. „Are numerele tuturor studenților. Îi sună pe toți, îi cheamă la o expoziție, la un proiect. E foarte fain și așa, boem. Vorbește mult”, aflăm de la un grup de tinere din facultate în timp ce în sală arhitectul Eugeniu Pănescu vorbește despre tipologiile de arhitecți din Cluj. Unii care au toate lucrările din oraș – exemplu Claudiu Botea, dar care nu expun niciodată. Arhitecţii foşti studenţi îşi amintesc de câte un profesor drag ori de unul tiran, de vremuri când într-o promoţie intrau 25 şi absolveau 13, de examene şi proiecte.

Unul dintre oamenii cu care a început FAU (aşa i se zice în breaslă facultăţii) îşi aminteşte. „Ministerul hotărâse că universitatea tehnică de la Cluj va avea şi facultate de Arhitectură. Erau trei asistente, domnişoare asistente. Şi subsemnatul”, ne zice primul prodecan, arhitectul Vasile Mitrea.

DSC_7651

La intrarea din Casinou unde s-a serbat Ziua Arhitectului în cadrul Bienalei de Arhitectură, un compendiu e deschis și așteaptă să primească semnături contemporane, citate și gânduri de arhitecți sau viitori arhitecți. E, după cum explică Daniela Maier, „Cartea gri a arhitecturii clujene”, pe care o duce și o aduce Pănescu la diversele evenimente ale breslei. Zile ale Arhitecturii (cu A mare), lansări de cărţi cu istorii, reuniuni de breaslă, întruniri cu alţii. Cartea e de fapt un caiet şi aici se adună poze, desene, semnături, lipituri, poezii și oameni care au (re)desenat oraşe. Urcă pisici pe blocuri, plutesc inimioare în pagini, se amuză caricaturi lângă nume şi semnături. „IUBIREA ESTE ARHITECTUL UNIVERSAL”, a scris cineva cu majuscule.

 

Cântecul – despărțire de o vârstă a lui Nichita Stănescu e completat de Pănescu și adaptat vremurilor contemporane ale facerii orașelor de către arhitecți.

<<Totul ar trebui să fie arhitectură

Dar n-a fost, n-a fost așa

Totul ar trebui să fie stradă

Dar n-a fost, n-a fost așa

Totul ar trebui să fie oraș

Dar n-a fost, n-a fost așa>>

Răsfoire pentru Actualdecluj.ro:

Text şi foto: Kristina REŞTEA, Luminiţa SILEA

Citiţi şi:

“Arhitectul fericirii” primește plăcuțe pe CASELE create pentru Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare