Închide

Graba strică treaba. Numirea noului președinte de județ poate fi contestată de prefect

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 11, 2015 1 689

Liberalii s-au grăbit și de această dată cu numirea lui Mihai Seplecan în funcția de președinte al Consiliului Județean, încălcând procedura administrativă, astfel, Instituției Prefectului îi revine sarcina de a se sesiza și a de a a ataca Hotărârea luată ieri în ședința forului. Sursele Actualdecluj.ro au informat că social-democrații s-au amuzat copios pe seama liberalilor, lăsându-i pe aceștia să încalce procedura de numire a noului președinte de Consiliu Județean tocmai în ipoteza că Hotărârea se va suspenda, în cazul în care Prefectul o va ataca pentru nerespectarea legalității. Purtăorul de cuvânt al Prefecturii, Ana Maria Danciu a subliniat pentru Actualdecluj.ro că așteaptă toate documentele justificative care au stat la baza celor două Hotărâri, prima, cea prin care Sepelcan a demisionat din funțcia de vicepreședinte, și a doua, cea în care Seplecan a fost numit președinte: „Așteptăm să ni se comunice Hotărârile respective precum și actele care au stat la baza adoptării lor. Vom verifica dacă s-a respectat procedura legală și vom acționa în consecință. Aceasta este tot ceea ce putem spune în acest moment”.

Unde au greșit liberalii?

Avid să ajungă la șefia Consililui Județean, Seplecan s-a grăbit luna trecută să-i ia locul de vicepreședinte PSD-istului Ioan Oleleu, care demisionase din această funcție. Luna aceasta, mai exact ieri, Seplecan a renunțat la poziția de vicepreședinte, iar Consiliul Județean a constatat încetarea scurtului său mandat în această funcție printr-o Hotărâre pe care a adoptat-o cu majoritate de voturi. Tot în ședința de ieri, Seplecan a fost propus în funcția de președinte, printr-o altă Hotărâre, adoptată cu 25 de voturi. Specialiștii în drept administrativ susțin însă că procedura a fost complet greșită. Orice Hotărâre de Consiliu trebuie să aibă un parcurs standard. Altfel spus, în ședința de ieri se impunea să se ia act de demisia lui Seplecan. După adoptarea Hotrârii, demisia ar fi produs efectele dorite,  iar postul lui Seplecan putea fi vacantat. Hotărârea urma să fie semnată și înregistrată, transmisă mai departe Prefecturii. De abia după parcurgerea acestor pași, trebuia să urmeze și Hotărâre prin care Seplecan a ajuns președinte. Or, liberalii au ars toate aceste etape, iar acum Seplecan e la mâna Prefectului Gheorghe Vușcan. Oricum, acest lucru nu se întâmplă pentru prima oară. Vușcan a mai atacat și Hotărârile anterioare prin care Seplecan a preluat puterea administrației județene. Dacă și de această dată se va întâmpla acest lucru, Hotărârile Consiliului Județean prin care Seplecan a ajuns președinte se suspendă până în momentul când instanța se va pronunța, iar Vakar Istvan va reveni în funcția de președinte.

Un comentariu

  1. Unde s-au dus timpurile cand erati un jurnalist model, fara afiliere politica, articole dupa ureche si neverificate ? Prefectul nu are ce sa conteste…jur ca mi-ar placea sa fie intocmai cum scrieti, dar nu e. Nu exista lege in regulamentul de functionare interioara, care sa precizeze ca trebui asteptat pret de minim o sedinta de la demisie pentru a face alegeri.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.