Închide

Goana după chiriași. Clujul, locul doi după București la birouri „verzi”

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 02, 2018 0 320

 

În goana după clienți și poziționare bună în piață, dezvoltatorii de birouri încearcă să își obțină certificările de „clădiri verzi”. Potrivit unui studiu Colliers International România, Cluj-Napoca se situează pe locul doi după București, ca suprafața construită de clădiri certificate LEED sau BREEAM, municipiul din Nord-Vest fiind urmat de Timișoara.

La finalul anului trecut, totalul proiectelor de birouri existente certificate LEED sau BREEAM a însumat 1,3 mil. mp închiriabili, conform datelor Colliers International Romania. Această valoare reprezintă aproape jumătate din stocul total de spații moderne din România. „În ultima perioadă, dezvoltatorii se concentrează din ce în ce mai mult pe eficiența și pe sustenabilitatea pe termen lung a unei clădiri datorită avantajelor pe care le pot câștiga în urma trecerii prin procesul de certificare verde: reducerea consumului de energie, valoarea chiriei menținută la un nivel competitiv sau chiar o mai bună retenție a chiriașilor. Numărul mare de proiecte de birouri dezvoltate a determinat chiriașii să devină mai exigenți în alegerea unui spațiu, astfel că proprietarii încearcă să se diferențieze în mod categoric de competiție, iar certificările verzi devin astfel necesare pentru succesul unui proiect imobiliar”, a declarat Oana Stamatin, Associate Director al departamentului Real Estate Management Services (REMS) din cadrul Colliers International Romania.

Din datele deținute de Colliers International, în 2017, au fost acordate 39 de certificări verzi, față de 29 în 2016, pentru proiecte imobiliare care urmează să fie dezvoltate și pentru cele deja existente. Dintre acestea, 24 (61%) au fost clădiri de birouri, în procentaj mai mic față de anul anterior (80% din total) ca urmare a faptului că activitatea de certificare s-a intensificat și pe segmentul de retail (31% din totalul certificărilor față de 18% în 2016).

Cu toate acestea, tendința care s-a conturat anul trecut a fost ca fiecare clădire nouă de birouri în curs de dezvoltare să obțină o certificare LEED sau BREEAM pentru o mai bună poziționare în piață. La rândul lor, proiectele cu o vechime de 10 ani sau chiar mai mare au demarat procesul de a obține o certificare pentru clădiri existente cu scopul de a rămâne atractive pentru chiriași. Astfel, predominante au fost certificările acordate pentru clădirile aflate în uz, care au reprezentat peste trei sferturi din piață.

Față de alte țări din regiunea Europei Centrale și de Est, România a înregistrat o evoluție pozitivă pe partea de certificări verzi pentru birouri, depășind Ungaria și Cehia din punct de vedere al Capitalei ca procent.

„Bucureștiul are un stoc total de birouri moderne de 2,3 mil. mp, față de Praga sau Budapesta, cu aproximativ 3,4 mil. mp fiecare. Cu toate acestea, 45% din spațiile de birouri din Capitală dețin certificări verzi, în timp ce în Praga și Budapesta proporția este de o treime din total. Ne așteptăm ca pragul de jumătate să fie atins spre finalul anului 2018 sau în prima parte a anului 2019”, a conchis Oana Stamatin.

La nivel național, proiectele imobiliare au crescut foarte mult în ultimii ani, și la fel și interesul pentru certificări verzi acordate acestora, menționează consultanții. În timp ce Bucureștiul are aproape 1,7 mil. mp de clădiri certificate LEED sau BREEAM (suprafață construită), alte orașe regionale însumează o suprafață apropiată de acest nivel. Pe al doilea loc după București se clasează Cluj-Napoca (500.000 mp certificați), urmat de Timișoara cu 445.000 mp. „Totodată, estimăm ca, până la sfârșitul acestui an sau cel târziu 2019, suprafața certificată în orașele regionale să depășească totalul Capitalei”, spun reprezentanții Colliers.

Citește și:

 

„Migrația” economică de la București spre orașele regionale. Raport Colliers: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov ar urma să contribuie cu o pondere mai mare la PIB

 

 

La finalul anului trecut, municipiul Cluj-Napoca a ajuns să deţină peste 250.000 mp de spaţii de birouri şi doar în 2017 s-au finalizat aproximativ 30.000 mp de spaţii noi, arată datele centralizate pentru Actualdecluj.ro de compania imobiliară CBRE.

Vezi și:

„Case” noi pentru afacerile Clujului: cum arată stocul de birouri în Capitala Transilvaniei

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.