Închide

Glume pe Facebook despre piața muncii din Cluj: „Angajăm băiat, salariu 1100 lei plus bonuri de masă, experiență 30 de ani”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 11, 2022 0 371

Piața muncii din Cluj este prilej de glume pe rețelele de socializare. Băieții sunt discriminați la angajare, în comparație cu fetele. În timp ce pentru acestea din urmă sunt oferte de muncă în care experiența nu este necesară iar programul de lucru este de câteva ore, pentru băieți salariile oferite sunt la jumătate, cu bonuri de masă și programul de lucru este dublu, iar la capitolul experiență, cerințele sunt costisitoare. De aceea sunt și ridiculizate. „Angajăm fată, program lucru 5 ore, salariu 2500 lei, experiența nu e necesară, mereu îmbrăcată elegant, zâmbet frumos’. „Angajăm băiat, program muncă 12 ore, salariu 1100 lei plus bonuri de masă, experință 30 de ani, 8 medalii olimpice, participant la unul dintre cele două războie mondiale, să fi participat la ridicarea Arcului de Triumf, să cunoască limba animalelor”.

 

În timp ce în alte țări în anunțurile de angajae se trece exact suma oferită ca salariu, cutumele din România implică doar „salariu atractiv”, „lozinca patronului român e salariu vrei?! să fii bucuros că ai un loc de muncă”, arată alți internauți.

„Exagerați, bărbați trecuți de a doua tinerețe nu angajează nimeni”, arată un alt comentariu.

Alți oameni spun că, de fapt, este vorba despre egalitate de șanse pe piața muncii. „Tot bărbatul trebuie să fie înstărit, să se uite femeia la el. Fetele nu au bonuri de masă”, mai arată alți internauți.

Cel mai important angajator al Clujului e domeniul IT, arată datele agregate de o platformă care realizează clasamente ale societăților comerciale, așa cum rezultă ele din bilanțurile contabile. Conform datelor consultate de Actualdecluj.ro, numărul angajaților din domeniul Software a crescut cu peste 3600 într-un an.

Comerțul, sectorul IT, Construcțiile și industria automotive se numără printre sectoarele cu cei mai mulți angajați în România, iar marile companii de stat angajează mii de oameni, dar fiecare dintre marile centre economice au câteva date specifice, arată o analiză Economedia.ro, bazată pe clasamentele platformei Topfirme.com. În București domină comerțul și companiile publice, Clujul se bazează pe IT, Timișul pe industria automotive, Constanța are cele mai multe locuri de muncă în Construcții și HoReCa.

Piața muncii din județul Cluj este dominată indisputabil de sectorul IT: domeniul cu cei mai mulți angajați din județ ține de Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) – cu 21.831 de angajați.

Numărul acestora a crescut cu peste 2600 față de anul trecut. În 2020, firmele cu CAEN 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) aveau 19.215 angajați.

Vezi și:

Cine sunt cei mai mari angajatori ai Clujului? Trei companii de stat, în Top 10/ IT-ul e domeniul cu cei mai mulți angajați în județ

Următorul cel mai activ sector ajunge abia la jumătatea acestui număr: firmele de Transporturi rutiere de mărfuri au 10.000 de angajați. Un alt domeniu foarte dinamic la Cluj – construcțiile – își revendică locul 3: companiile cu activități de lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale au 9.166 angajați.

În topul celor mai mari cinci angajatori din județ se află două companii publice și două companii de IT.

Top firme din județul Cluj după numărul de angajați (instituțiile bancare nu figurează în clasamentele Topfirme.com):

  1. Distribuție Energie Electrică România SA – 6.360 angajati
  2. De’Longhi România (producție) – 3.771 angajati
  3. Endava România (IT) – 3.571 angajati
  4. Cognizant Technology Solutions România (IT) – 2.294 angajati
  5. Compania de Apă Someș – 1.922 angajati

 

Sursa: BestJobs

Vezi și: Clujenii, activi pe piața muncii: peste 37.000 de înscrieri pentru job-uri pe o platformă de recrutare și peste 1000 de locuri de muncă disponibile

Nici un comentariu

Scrie un comentariu