Închide

Cine sunt cei mai mari angajatori ai Clujului? Trei companii de stat, în Top 10/ IT-ul e domeniul cu cei mai mulți angajați în județ

EconomieITTop News by Kristina Reştea - sept. 30, 2021 4 11939

Printre cei mai mari angajatori (companii nefinanciare) din Cluj se numără trei firme cu acționariat de stat, dar și trei firme de IT, apar și doi mari producători din parcurile industriale din județ, un call center și o firmă din domeniul transporturilor, arată datele contabilizate de portalul topfirme.com. Toate companiile din Top 10 au peste 1000 de salariați. IT-ul e domeniul cu cei mai mulți angajați în județ.

Potrivit datelor topfirme.com pentru anul 2020, Clujul are 186.125 angajați, adică 4,8% din totalul de angajați din România.

Distribuție Energie Electrică România este compania cu sediu la Cluj care a declarat cel mai mare număr de angajați anul trecut: 6.358, arată datele portalului. Urmează italienii de la De’Longhi, cu unitate de producție în parcul industrial Tetarom III de la Jucu, care aveau anul trecut 2.979 angajați. Compania anunță în continuare locuri de muncă disponibile. Pe locul 3 apare și prima companie de IT din clasament – Endava România, cu 2965 de angajați. Compania se află pe locul 4 în topul celor mai mari firme de IT din România, după cifra de afaceri, potrivit unui clasament publicat de Economedia.ro. Pe locul 4 în lista marilor angajatori din Cluj se află Emerson, cu 2685 angajați. Compania americană de tehnologie, inginerie și producție care ocupă parcul industrial Tetarom II de pe Bulevardul Muncii a anunțat anul acesta că a ajuns la 2900 de angajați la Cluj-Napoca și a că a investit în campusul de aici 160 de milioane de dolari, de la deschiderea din 2006.  O altă companie de stat, Compania de Apă Someș, avea anul trecut 1944 angajați și se plasa pe locul 5 în clasamentul firmelor din Cluj cu cei mai mulți angajați.

Urmează în top o altă firmă din domeniul IT: Cognizant Technology Solutions, cu 1876 angajați, o altă firmă care apare în Top 10 al celor mai mari firme din domeniul software în România. Sykes, companie globală de servicii (de tip call center), a ajuns anul trecut la 1734 de angajați și are în continuare poziții deschise. Compania din Transporturi Carrion Expedition completează clasamentul, cu 1378 angajați. Pe locul 9 în topul celor mai mari angajatori apare încă o companie de stat – Compania de Transport Public Cluj-Napoca, cu 1.175 angajați. Top 10 e închis de o altă companie din IT: NTT Data România, care avea anul trecut 1.165 angajați.
TOP 10
1. DISTRIBUŢIE ENERGIE ELECTRICĂ ROMANIA S.A. 6.358 angajati
2. DE’LONGHI ROMANIA SRL 2.979 angajati
3. ENDAVA ROMANIA SRL 2.965 angajati
4. EMERSON SRL 2.685 angajati
5. COMPANIA DE APA SOMES SA 1.944 angajati
6. COGNIZANT TECHNOLOGY SOLUTIONS ROMANIA S.R.L. 1.876 angajati
7. SYKES ENTERPRISES EASTERN EUROPE S.R.L. 1.734 angajati
8. CARRION EXPEDITION SRL 1.378 angajati
9. COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC CLUJ NAPOCA S.A. 1.175 angajati
10. NTT DATA ROMANIA S.A. 1.165 angajati

Sursa: Topfirme.com

 

Domeniile cu cei mai mulți angajați: programatorii, pe primul loc

În ceea ce privește domeniile cu cei mai mulți angajați din județul Cluj, potrivit datelor topfirme.ro, pe primul loc se află firmele cu CAEN 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), cu 19.215 angajați. Urmează firmele active în domeniul Transporturi rutiere de mărfuri – 10.609 angajați și cele cu CAEN: 4120 – Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale si nerezidențiale, cu 8.622 angajati. De asemenea, 6364 angajați lucrează în domeniul Distribuției energiei electrice, iar Restaurantele aveau anul trecut 4.640 angajați. Acesta este însă un domeniu lovit puternic de pandemie și restricțiile necesare pentru limitarea răspândirii virusului.

Industria IT a fost în anul pandemiei unul dintre principalele motoare ale economiei românești și a devenit chiar mai profitabilă, relevă o analiză Termene.ro. Deși veniturile generale ale întregului domeniu au crescut, firmele din industria IT s-au confruntat în 2020 cu o reducere a personalului angajat. „Hub-ul” IT de la Cluj însă e pe plus: companiile din județ au mai câștigat aproximativ 1.000 de persoane anul trecut.

 

4 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.