Închide

Gala de închidere TIFF 2014: premii, "anunţuri matrimoniale", Servus! pentru Cluj Capitala Culturală şi fascinaţia pantofilor coloraţi

Actualitate by Kristina Reştea - iun. 07, 2014 0 705

scena cu 10

Cineaşti la început de carieră şi oameni de film premiaţi pentru întreaga activitate, organizatorii TIFF sau susţinători ai festivalului, dar şi spectatorii celor zece zile de evenimente s-au adunat sâmbătă la Teatrul Naţional, la o gală desfăşurată cu mix de entuziasm al tinerilor premiaţi pentru primele „produse” de cinema şi mărturisiri despre anxietatea cineastului din partea veteranilor. Au lipsit din agenda serii oficialităţile, mult lăudatul ministru Kelemen Hunor nu a mai ajuns la Cluj, deşi avea de înmânat cel mai important premiu al Festivalului, iar regizorul Corneliu Porumboiu a fost prezent doar virtual. Într-un Cluj zguduit la vârf de administraţie de cel mai mare scandal de corupţie din ultimii ani şi unde e coadă pentru declaraţii la DNA, TIFF a sărbătorit Filmul sâmbătă seara, la Gala de închidere a ediţiei din 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

teatru

Amfitrionul serii a fost, ca de obicei, Tudor Giurgiu, directorul Festivalului, care a anunţat chiar din deschidere susţinere TIFF pentru proiecte de cinema. Trei proiecte de filme primesc finanţare şi sprijin pentru concretizare prin Transilvania Film Festival Fund, a precizat Giurgiu, care a adăugat şi că un fond regional, susţinut cu implicarea primăriei, va fi lansat în câteva luni. Directorul festivalului i-a introdus şi pe membrii juriilor formate pentru diversele categorii din festival şi i-a invitat pe scenă pe cei 10 actori de teatru pe care organizatorii TIFF şi-au propus să îi aducă în atenţia producătorilor de filme, prin proiectul „10 pentru film”.  După un video de prezentare, în alb/negru, şi cu cei 10 pe scenă a fost anunţat şi cel mai popular film din festival, ales după voturile spectatorilor care au tăiat pătrăţele pe buletinele de vot la ieşirea de la proiecţii. În top 10 au intrat trei filme româneşti, iar cel mai popular film a fost desemnat italianul Cinema Paradiso, „votat cu 5 stele de aproape toţi spectatorii”, a precizat Tudor Giurgiu. Top 3-ul filmelor de competiţie a fost de asemenea stabilit: 3 – Ce-am avut mai de preţ (Noua Zeelandă), 2 – Quod Erat Demonstrandum (România) şi 1 – Natură Moartă (Marea Britanie, Italia).  „Sunt a treia oară la TIFF. Și ca să nu mă tot plimb, mă gândesc să îmi caut o nevastă în România”, a spus regizorul filmului, Uberto Pasolini aşteptând sugestii din public, la ridicarea premiului pentru Natură Moartă.

După o introducere a directorului TIFF cu amintiri despre primele întâlniri cu Krzysztof Zanussi, regizorul și producătorul a primit premiul pentru întreaga carieră. „E unul dintre cei mai inteligenţi, cerebrali şi speciali oameni de film”, a punctat Tudor Giurgiu. Zanussi a recunoscut însă pe scenă că l-a speriat ideea de a primi un premiu pentru întreaga activitate. „ E înfricoşător să mă gândesc că e gata cariera. M-am întrebat dacă nu e o risipă să dai premii unor oameni bătrâni. Dar apoi am realizat că bătrânii au foarte mare nevoie de premii. Sunt momente în viaţă de mare îndoială, de disperare, cand îţi pierzi respectul de sine, când crezi că nu ai realizat nimic. Şi apoi vezi toate aceste premii şi poate munca ta capătă un oarecare sens. Încerc să trec de depresii când filmele nu sunt bine primite sau când sunt respinse în festivaluri. Există mereu speranţă, există mereu un nou film”, a concuzionat Zanussi.

După întreaga carieră e premiat şi debutul: Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut a mers către „Câinele japonez”, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu. Tânărul regizor a fost nevoit să fugă de la locul său de la balcon pentru a-şi lua premiul pe scenă, dar între timp directorul TIFF a umplut golul cu un dialog live scenă-balcon, cu susţinătorii foarte vocali ai lui Jurgiu.

Premiul Zilelor Filmului Românesc la secţiunea Scurtmetraje a ajuns la Iulia Rugină pentru „Să mori de dragoste rănită”. „Eu nu cîştig niciodată la TIFF. E al şaptelea film cu care ajung în competiţie”, a spus, fericită cu norocul adus de „7”, Iulia Rugină.

Premiul ZFR la secţiunea Lungmetraj este adjudecat de Corneliu Porumboiu, pentru „Al doilea joc”. “Un film cu care toţi am putut rezona. Experimental în concept, dar accesibil”, după cum au explicat reprezentanţii juriului. În acest an, Porumboiu nu a fost la Cluj, dar le-a urat celor prezenţi, printr-un filmuleţ proiectat la teatru, „distracţie plăcută” la petrecerea de după.

Premiul pentru Cea mai bună regie a fost adjudecat de Tomasz Wasilewski pentru „Zgârie nori suspendaţi” (Polonia). Premiul a fost oferit de Michael Kutza, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, membru în juriul TIFF pentru filmele din competiţie. Acesta a precizat sâmbătă seara că în sfârşit a reuşit să ajungă la Bran, pentru mult dorita întâlnire cu Dracula, despre care s-a vorbit chiar şi la gala de deschidere. „A fost o echipă minunată, cu cei cinci oameni din juriu. Eu am zis că vin doar daca pot să îl văd pe Dracula. Sunt un om de film, cred în lucrurile astea”, a explicat Kutza, care a adăugat că regizorul filmului polonez ia şi premiul pentru… cea mai interesantă freză. „E a doua oară când sunt în Cluj, acesta este unul dintre cel mai interesante festivaluri la care am participat, îşi faci preieteni pe viaţă. Sper să revin”, a spus Wasilewski.

Premiul de Excelenţă a fost oferit de Andi Moisescu actorului Florin Zamfirescu. „E foarte greu să primeşti un premiu, mă frământ de câteva zile. E plăcut să primeşti recunoaştere, nu există actor care să nu fi aşteptat aşa ceva. Emoţia e cu atât mai mare pe această scenă unde am jucat de atâtea ori, în acest oraş extraordinar, în sală cu persoane care mă emoţionează, printre care Krzysztof Zanoussi. Sunt aici studenţi de-ai mei, care îmi provoacă cea mai mare emoţie, pentru că nu am voie să îi dezamăgesc. Consider că nu am făcut-o”, a spus Zamfirescu, care s-a declarat invidios pe talentul de a ţine discursuri al actorilor de Oscar.

Actriţa Anamaria Marinca a fost cea care a prezentat-o pe Debra Winger, invitata specială a TIFF 2014, care a primit Premiul pentru întreaga carieră. „Am avut 4 zile extraordinare. Eu sunt puţin superstiţioasă, am vrut să vin în România, dar eram neliniştită pentru acest premiu. Am descoperit însă că românii au multe supersitţii, chiar mai multe decât mine: am aflat patru superstiţii noi”, a împărtăşit actriţa americană din experienţa românească. Aceasta a adus la gală un sticker (bulina roşie cu Salvaţi Marele Ecran) şi şi-a redenumit trofeul cu simbolul susţinerii campaniei „TIFF salvează Depozitul de Filme!”

Tudor Giurgiu a introdus în agenda galei un „film surpriză”: un clip cu oameni salutând cu „Servus” (aceasta e şi singura apariţie a primarului Emil Boc pe scena galei), motto-ul candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană pentru 2021. Este de altfel anul în care TIFF ajunge la a 20-a ediţie, punctează Giurgiu, declarând susţinerea TIFF pentru această candidatură a oraşului.

A avut o mică şi eficientă intervenţie şi directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, cel care a făcut senzaţie printre participanţi cu pantofii săi galbeni la care s-a făcut referire inclusiv de pe scenă. Acesta a răspuns, pe scurt, la afirmaţiile antevorbitorilor săi şi a amintit despre noua secţiune The Usual Suspects, care îi readuce la Cluj pe cineaștii care au trecut cu filmele lor de început prin competiția festivalului. „Vă urmăresc, v-am urmărit, mulţi faceţi al treilea, al patrulea film. Sunteţi bineveniţi în Transilvania cu fiecare film. Sper să nu ne uitaţi şi să reveniţi când veţi fi mari”, i-a îndemnat Chirilov pe „suspecţi”.

Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, merge în Spania, pentru filmul Stockholm, în regia lui Rodrigo Sorogoyen. Actriţa Debra Winger a fost cea care a înmânat premiul, sarcină ce ar fi trebuit să îi revină ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Acesta nu a reuşit să ajungă la Cluj, dar Tudor Giurgiu a ţinut să amintească sprijinul pe care Hunor l-a acordat festivalului. „Sunt foarte bucuros, e primul nostru premiu. Nu, al doilea, fiindcă au mai fost premiaţi şi actorii (cu câteva minute înainte, tot la TIFF, n.red.)”, a spus de pe scenă Rodrigo Sorogoyen. Javier Pereira și Aura Garrido, actorii principali din Stockholm, şi-au împărţit premiul pentru Cea mai bună interpretare. „Sunt foarte bucuros să fiu aici, cu Stockholm, am facut un film cu prietenii noştri şi acum suntem în România şi luăm premii”, a spus Pereira, prezent şi el la Teatrul Naţional din Cluj în seara decernării premiilor TIFF 2014.

castigatorii TIFF

Fără alte artificii, Tudor Giurgiu a încheiat gala de premiere TIFF 2014 cu invitaţia la petrecerea programată în fostul hotel Continental. Şi… „Ne vedem anul viitor!”

Lista completă a premiilor TIFF 2014

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare