Închide

Găina cu ouă de aur din ograda lui Tișe

AdministrațieEconomieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 24, 2016 1 924

Una dintre cele mai râvnite afaceri din patrimoniul Consiliului Județean Cluj este Hotelul Univers T,  singura societate clujeană cu capital majoritar de stat care în ultimii ani a înregistrat un profit însemnat, împărțindu-și banii cu instituția publică mamă. Concret, Consiliul Județean încasează un procent de 50% din profitul acestei societăți comerciale, astfel că în 2014 a primit 1,3 milione de lei, iar în 2015 suma a fost de 2,6 miloane de lei).  Aceasta în condițiile în care toate celelalte societăți/regii aflate în patrimoniul Consiliului Județean continuă să consume bani din bugetul public, ori de abia reușesc să se descurce pe cont propriu, administrația județeană neavând vreun beneficiu direct de pe urma lor.

Prosperitatea Univers T n-avea cum să treacă neobservată printre oamenii de afaceri din Cluj și nu numai. Sursele Actualdecluj.ro au informat că la nivelul administrației județene s-ar fi discutat posibilitatea înstrăinării acestei societăți, fie prin concesionarea administrării, fie chiar prin vânzarea activelor. De altfel, nici președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, nu s-a sfiit să afirme public, în câteva rânduri, că se gândește la posibilitatea înstrăinării unora dintre companiile/regiile aflate în patrimoniul județului. În cazul Univers T, însă, o procedură de vânzare/înstrăinare nu ar fi tocmai simplă, pentru că această societate și Consiliul Județean, împreună cu Iulius Mall, au în derulare un contract de asociere în participațiune. Acest contract a fost semnat cu Iulius Mall pentru o peioadă de 45 de ani, iar clauzele care au vizat concesiunea terenului pe care s-a construit mall-ul din Gheorgheni sunt destul de stricte. Mai precis, în cazul în care Consiliul Județean nu ar mai fi acționar majoritar al UniversT,  s-ar pierde redevența pe care Iulius Mall are obligația s-o achite în fiecare lună, pentru terenul pe care s-a construrit mall-ul. Conform contractului de concesiune, Iulius Mall plătește societății Univers T, 25% din profitul anual cumulat, însă suma nu poate fi mai mică de 50.000 de euro pe lună. Adică, Iulius Mall achită minim 600.000 de euro, iar dacă la final de an se dovedește că procentul de 25% din profitul mall-ului e mai mare, suma datorată societății Univers T se suplimentează, evident. Directorul Univers T, Valentin Lungu a explicat pentru Actualdecluj.ro că deși societatea pe care o reprezintă s-a înhămat la un credit bancar pe 12 ani, mai plătește și impozit pe profit către stat, tot mai rămâne, la final, cu o sumă semnificativă pe care o împarte cu Consiliul Județean Cluj: „De pildă, în 2015 am înregistrat profit de peste 6 milioane de lei. S-a plătit impozitul și am rămas cu 5,2 milioane de lei. Din acești bani, 2,6 milioane de lei au fost direcționați în bugetul Consililui Județean Cluj”

Cine ar avea inters să preia afacerea Univers T

Având în vedere sumele imense pe care Iulius Mall le are de achitat către Univers T, se fac speculații cum că ar avea interes direct să preia afacerea Univers T. Chestionați de Actualdecluj.ro, reprezentanții Iulius Mall au dezmințit, însă, că ar fi interesați sau că ar fi făcut vreo propunere în această direcție, motivând că domeniul hotelier nu este profilul de afacere care să-i intereseze. Gurile rele spun că atâta timp cât profitul mall-ului e în creștere, obligația finaciară către Univers T crește și ea, astfel că ar fi justificată dorința acționarilor mall-ului de a prelua integral această afacere. Pe de altă parte, Univers T ca afacere independentă nu funcționează deloc pe pierdere. În afară de activitatea hotelieră, Univers T deține o serie de active foarte importante: cele cinci terenuri de tenis din zona mall-ului, care au fost incluse într-un proiect de modenizare, un amfiteatru generos care de asemenea e în reabilitare, și mai este și o cabană în Călățele Pădure, care a fost recent reabilitată și care urmează să fie scoasă în circuitul turistic. Rămâne de văzut dacă liderul Consiliului Județean, Alin Tișe, va veni cu o propunere fermă privind strategia pentru acest obiectiv, singurul, de altfel, care aduce bani în bugetul instituției pe care o reprezintă.

Un comentariu

  1. As dori sa stiu ce performate financiare are hotelul consiliului judetean exeptand redeventa platatica de Iulius si care s-ar cuveni toata judetului direct. Concret, conform cifrelor de mai sus, in 2014 hotelul nu a fost in stare sa intoarca judetului nici macar redeventa minima de 600k care ar fi intart la judet daca hotelul nu exista . Despre ce profitabilitate vorbim atunci ? Pare sa fie doar o afacere de stat care mananca banul public (ca si celelalte) insa cu cifre cosmetizate. Si daca nu ar avea o minim profitabilitate pe tyermen scrut , pe termen mediu va avea pierdere ca orice alta afacere de stat.

    Ramane intrebarea. De ce detine consiliul judetean hotel ? Nu ar trebui sa aiba alte atributii?

    De 20 de ani ne chinuim sa privatizam pentru o economie de piata functionala, iar sefii ( asa zisi de drepata ) ai clujului nu stiu cum sa mai faca cate o afacere de stat ?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.