Închide

Fraudă cu fonduri europene, descoperită de procurorii anticorupție din Cluj

Economie by Actual de Cluj - iul. 08, 2020 0 1024

Fraudă cu fonduri europene, descoperită de procurorii anticorupție din Cluj.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au sesizat instanța de judecată, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a trei inculpaţi persoane fizice, pentru infracțiunile de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, și respectiv şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă sub diferite forme.

Procurorii arată că în perioada 2014-2015, în contextul derulării mai multor proiecte  cu finanțare europeană privind consilierea, formarea şi dezvoltarea profesională a capitalului uman, unul dintre inculpaţi, administrator al unei firme beneficiare a proiectelor, înregistrată în Bihor, ar fi depus la autoritatea contractantă, adică Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, documente false, nereale ori inexacte privind plata salariilor, cheltuielile cu închirierea vehiculelor şi prestări servicii, materiale publicitare, dezvoltare site și altele, fapt ce a avut ca urmare obţinerea pe nedrept a sumei totale de 368.850 lei ce provine din bugetul Uniunii Europene.

În demersurile sale, inculpatul ar fi beneficiat de ajutorul a alte două persoane, care i-au pus la dispoziţie o parte din documentele depuse la autoritatea contractantă. ”Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a achitat în integralitate debitul menţionat mai sus”, arată DNA.

În prezenţa avocaţilor, cei trei inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora. Toți cei trei au fost condamnați la închisoare, cu suspendare, respectiv doi ani şi 8 luni închisoare, doi ani şi trei luni închisoare și un an și opt luni închisoare.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalele Cluj şi Maramureş.

Firma este înregistrată în Bihor, precizează DNA la solicitarea actualdecluj.ro. Doi dintre cei trei inculpați sunt clujeni, astfel că dosarele acestora au ajuns la Tribunalul Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu