Închide

Frank Meehan, de la SmartUp și SparkLabs Global Venture: „Iubesc Clujul. Cred că orașul acesta e fabulos, dezvoltăm tehnologie aici”

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - mai 25, 2016 0 751

Angajăm!” Cu această precizare și-a început prezentarea Frank Meehan, investitor venit în Cluj să jurizeze concurs de start-up-uri și să participe la conferința Techsylvania. Dar anunțul de la începutul prezentării se referă la alte activități pe care investitorul le derulează în Cluj: SmartUp, platforma sa, își stabilește aici sediul cu echipa care lucrează pentru partea de tehnolgie.

Frank Meehan are multe funcții în CV: e co-fondator și CEO al SmartUp, platformă de microlearning (concept ce presupune învățatul în „pași mici”) destinată start-up-urilor, școlilor de business și corporațiilor și e partener la SparkLabs Global Venture. A lucrat la Horizons Ventures reprezentând compania în board-urile unor firme ca Spotify, Siri, Summly sau Magisto. „Iubesc Clujul. Cred că orașul acesta e fabulos, dezvoltăm tehnologie aici, am înființat SmartUp România. Nu e un centru de outsourcing, nu asta vrem să facem, vrem să îi angajăm pe cei mai buni. Ne construim echipa tehnică la Cluj. Am văzut multe companii venind din alte locuri ca să înceapă afaceri la Cluj”, a spus Meehan.

Afaceri în tehnologie, care să prospere, se pot încă înființa, dar mitul îmbogățirii cu finanțări de Silicon Valley nu e la îndemâna oricui. A apus vremea inorogilor („unicorns” – start-up-uri care ajung să fie evaluate la peste 1 miliard de euro)? Meehan zice că nu. Cu toate acestea, competiția pentru bani e tot mai dură, subliniază tot el. „Presiunea e mare și în Silicon Valley, companiile se uită la venituri, la profitabilitate. Presiunea e mare acolo și asta se va resimți și aici. Dar nu vă gândiți doar la Statele Unite, ci și la Asia (12 dintre companiile evaluate la peste un miliard de dolari anul acesta au fost din Asia). 2015 a fost primul an din 2010 încoace în care au intrat mai mulți bani în start-up-uri decât au fost recuperați. Deci au fost mai puține exit-uri”, menționează investitorul. În afară de noul tărâm cu potențial de crescut (și hrănit) afaceri – Asia – noii antreprenori ar trebui să țină cont și de domeniile cu mare potențial în acest moment. Intră în această categorie: tot ce e legat de inteligența artificială, sănătate sau mașini autonome. Cât despre piața locală, Meehan i-a sfătuit pe români să mizeze pe domeniile B2B (servicii către companii) și tehnologie avansată, având în vedere că există aici abilități în zona tehnologică.

Lista lui Meehan

Acesta a avut și câteva sfaturi pentru cei care își lansează afacerea și au target de piață global.

Așadar trebuie să:

  • să lucrezi din greu
  • să mergi acolo unde sunt investitorii, dacă vrei să devii jucător global (da, tu, CEO-ul, nu un reprezentant)
  • să ai în vedere cultura companiei, pe care să o construiești și să o menții, indiferent de locul unde îți ajunge afacerea
  • să îi atragi pe cei mai buni oameni în echipă („Încearcă să îi aduci pe cei mai buni oameni pe care poți să îi aduci”)
  • să încurajezi gândirea individuală
  • să îți bazezi orice părere pe date și informații

Citește și:

Câştigătorii de la Techsylvania: s-au mutat din Republica Moldova la Cluj, ca să înfiinţeze o afacere. Acum au primit bilet spre Silicon Valley

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare