Închide

FOTO/VIDEO Ziua 10 de proteste

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 09, 2017 0 505

Cu oră de întâlnire stabilită pentru 19.00, protestul din această seară – a 10-a la rând – s-a pornit timid. Circa 200 de oameni se adunaseră în piață. Unii aveau steaguri, alții pancarte. Alții au venit cu copiii. O parte, se întâlneau cu prietenii.

Încet-încet, în ciuda averselor, umbrelele şi pancartele au început să se înmulţească, vegheate de mesajele „#Rezist” şi „Aţi obosit?” proiectate pe clădirile istorice. Circa 1000 de oameni s-au adunat în Piața Unirii din centrul Clujului în ziua în care Ministrul Justiției, Florin Iordache, și-a dat demisia. Nu e destul, a decis strada – guvernul şi-a pierdut încrederea multor oameni o dată cu „ordonanţa de noapte”, publicată în Monitorul Oficial pe la ora 1.00.

IMG_8459[1]

IMG_8455[1]

IMG_8453[1]

 

16651194_10154946637363398_286431462_o

 

Accesoriul obligatoriu de protest este umbrela.  De pe latura de vest a Pieței Unirii se proiectează, de duminică încoace, în fiecare zi, mesaje unitare postate și în celelalte orașe din România unde oamenii au ieșit și continuă să iasă în stradă. #Rezist, #Desteapata-te române, Ați obosit?, Suntem destuit? Solidaritate sunt mesaje care fac parte din proiecția laser din Cluj. Aceasta este susținută de niște „băieți de bine din Brașov care au venit în oraș special pentru asta, pentru a face proiecții laser ca cele din Piața Victoriei și în Cluj, în seara de duminică. De atunci sunt încă aici. Îi ajutăm doar în ceea ce privește cazarea, iar seara ei sunt în piață”, explică un protestatar.

16667748_10154946637098398_1830105856_o

Printre vuvuzele şi câte o tobă improvizată, în piaţă sună ceva nou. Un clopoţel. „Îl aveam acasă, stătea acolo. Aş fi vrut şi eu o trompetă, ceva, dar nu aveam. Are şi însemnătate. Când invadau tătarii suna clopotul. Înainte să se ardă câmpii, să se otrăvească fântâni – suna clopotul”, ni se explică semnificaţia clinchetelor.

16650684_10154946636933398_2096267890_o

 

IMG_8430[1]

IMG_8436[1]

 

20170209_190707

 

 

„Un şobolan cu cătuşe” – pe o pancartă. „Şobolanii” să meargă la puşcărie”, consideră un protestatar.

soricel

În a zecea zi de ieșit în stradă n-au fost lideri de protest prezenți, nici microfoane, așa că oamenii adunați în piață au socializat mult și au strigat puțin. Cel puțin în prima parte a serii. Se discută în grupuri mici despre odonanţa 13 şi ordonanţa 14, despre scenarii posibile şi despre cât de imprevizibile sunt acţiunile guvernanţilor. Cineva verifică un smartphone: aflăm că România e în tiluri pe LeMonde.

Într-adevăr: „En Roumanie, la lutte anticorruption a fait naître une société civile”, titrează presa franceză. („În România, lupta anticorupţie a făcut să se nască o societate civilă”.)

Protestatarii au pornit în marș pe B-dul Eroilor după ora 20.00. Unii aveau pancarte de susținere a președintelui Klaus Iohannis. Alții mesaje de solidaritate sau tradiționalele pancarte anti-PSD sau anti-Dragnea. Se văd şi membri ai Opoziţiei printre cei veniţi la protest.

În spatele coloanei de protestatari, mai mulți tineri au adus și au intins drapelul tricolor gigantic care a însoțit manifestanții și în celelalte zile în stradă.

IMG_8465[1]

Au apărut și cărucioarele înfoliate și pregătite pentru vremea ploioasă din Cluj.

IMG_8470[1]

Protestatarii sunt deja în număr mai mare şi o coloană consistentă porneşte marşul pe Bulevardul Eroilor. Urmează străduţa Baba Novac şi, apoi, Bulevardul 21 Decembrie. Protestatarii îi invită, din nou, pe oamenii din casă să se alăture protestului. Se scandează împotriva liderilor PSD – Alde (ţinta e trioul Dragnea – Grindeanu – Tăriceanu)

20170209_201421

20170209_201438

20170209_201628

20170209_201811

 

20170209_202056

Turul centrului are ca destinaţie finală Piaţa Unirii.

 

Reacţia ministrului Justiţiei şi temele „străzii”

Pericolul pe care îl reprezintă „atacul la statul de drept încă nu a dispărut”. Asta cred protestarii care continuă să iasă în stradă, pentru a zecea zi consecutiv. Scopul declarat al protestatarilor: „O Românie fără penali în funcții publice”, cu oameni care să guveneze pentru popor și nu împotriva lui.

Menționăm că azi ministrul Justiției Florin Iordache și-a dat demisia, în contextul ordonantei 13 de modificarea a codurilor penale, Ordonanță abrogată duminică, după ce sute de mii de oameni au ieșit în stradă timp de câteva zile. Demisia nu e suficientă însă pentru a-i mulțumi pe cetățenii care continuă să iasă în piețe, în toată țara.

„De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastra, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei”, a declarat Iordache.

Tot azi, Curtea Constituțională a respins sesizarea Avocatului Poporului ca inadmisibilă, argumentând că ordonanță de urgență 13 a fost abrogată după sesizare și astfel nu mai există.

„Pericolul pe care îl reprezintă atacul la statul de drept înca nu a dispărut, OUG 13 pandeste si asteapta cu rabdare in paginile monitorului oficial momentul in care OUG 14 va fi luata la puricat de catre parlament in care PSD + ALDE are o majoritate confortabila. Presiunea strazii a mai slabit dar fiecare om prezent la proteste, o intareste si aceasta inca planeaza asupra guvernantilor si parlamentarilor. Suntem in situatia ca trebuie sa aparam in continuare valorile pentru care am iesit toate zilele precedente sa demonstram”, spun iniţiatorii event-ului de Facebook.

În zilele ce urmează mai sunt 3 hopuri mari, spuneau inițiatorii evenimentului de pe Facebook, cel prin care e informată lumea despre adunarea din Piața Unirii. Unul dintre aceste hopuri se referea tocmai la decizia CCR. Ar mai rămâne, așadar, două, potrivit protestatarilor:

„Seful Camerei Deputatiilor, deja „bine cunoscutul” Liviu Dragnea a spus ca intentioneaza sa dezbata in parlament OUG 14 care este ordonanța care anulează prevederile OUG 13. OUG 14 are un articol care este neconstituțional (conform CSM) astfel parlamentul ar putea respinge sau altera OUG 14, acest lucru activand in totalitate OUG13. Nu cunoastem cand urmeaza sa fie trecuta pe ordinea de zi OUG 14, dar am observat ca in perioada „Dragnea” surprizele sunt la putere iar ordinea de zi este doar declarativa
Legea Gratierii urmeaza sa fie trecuta prin parlament. Din nou.. acest lucru poate fi facut oricand. Singurul lucru care le reaminteste celor care ar participa la votarea unei astfel de initiative legislative suntem noi toti cei care iesim zi de zi in strada si ne manifestam optiunea pentru un cadru legislativ care sa ne dea lideri cinstiti!”

Protestele continuă și la București, în Piața Victoriei, unde mii de oameni ies în stradă, în ciuda zăpezii și a frigului din ultimele zile. Pe de altă parte, un grup format din cateva zeci de persoane protesteaza joi și in fata Palatului Cotroceni, cerand demisia presedintelui Klaus Iohannis, potrivit presei centrale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare