Închide

FOTO/VIDEO Mini-călătorie cu vedere înaltă spre centrul Clujului. Şi poze din balonul verde

ActualitateTop News by Kristina Reştea - oct. 11, 2014 0 1100

 

„Clujul are ocazia de a urca cu balonul deasupra oraşului. Haideţi deasupra Clujului!”, suna o invitaţie răspândită pe reţelele de socializare de organizatorii Festivalului Internaţional de Carte Transilvania. Ziua anunţată e sâmbătă, iar intervalul orar anunţat e 16.00 – 20.00. La 16.30 mergând spre Piaţa Unirii, locul unde s-au desfăşurat corturile festivalului de carte, nu zăreşti niciun balon înălţat. Dezamăgire! Baloanele cu aer cald sunt mari, nu? Ar trebui să îl vezi de pe traseul spre Piaţă… Nu e… Dar te apropii totuşi de Unirii, faci slalom printre corturi şi te mai uiţi o dată. Undeva într-un colţ de piaţă ceva ce pare a fi o uriaşă pânză de cort verde e scoasă pe caldarâm. Şi într-o dubiţă în vecinătate stă depozitat: coşul împletit pentru călători – zburători. Urmează o complicată operaţiune de montare/instalare a utilajului.

 

Sursa foto: http://balloonteam.net/montgolfier/up-up-and-away-in-cappadocia/

Sursa foto: http://balloonteam.net/montgolfier/up-up-and-away-in-cappadocia/

 

Ei, nu! Nu e acesta Clujul, fireşte că nu e Clujul în imaginea de mai sus. La Cluj e cu verde, alb şi roşu, vine din Mureş şi mai are şi inscripţie în maghiară. Balonul, adică. E imposibil ca cetăţenii adunaţi în Piaţa Unirii, lângă statuia Regelui Matei/ Matias să nu observe astfel de „amănunte”. Dar curioşii se tot adună, iar lista de potenţiali pasageri creşte pe măsură ce creşte şi balonul la care echipa din Mureş lucrează grăbită. Fiindcă da – există o listă.

Deoarece balonul a fost adus la Cluj de către grupul finanicar – sponsor principal al festivalului, accesul se face pe bază de card. Ai card de la ei? Eşti trecut pe listă, cu număr de ordine. Merg câte trei pasageri o dată, aşa că în funcţie de numărul acesta îţi calculezi ora la care s-ar putea să ajungi în balon. Îl zărim pe lista celor înscrişi la coadă pe Peter Pal, vicepreşedintele din industria energiei – se pare că în week-end oamenii de afaceri sunt şi ei oameni.

 

 

Se aşteaptă, se aşteptă, se aşteptă. Se mai sare rândul, fiindcă nu toţi cei înscrişi sunt prezenţi la apel. Se fac poze. Se mai aşteaptă.

Între timp, dacă doresc, spectatorii de balon pot să intre în cortul-lounge al Festivalului de Carte şi să asculte frânturi de poveşti în norvegiană – de la 6 e programată seara de lectură din autori norvegieni: Hanne Ørstavik, Lars Saabye Christensen, Jostein Gaarder, Per Petterson. În cort şi în preajmă se aude bilingv: se citesc bucăţi de cărţi în norvegiană şi apoi fragmente din aceleaşi poveşti traduse, în română. A fost şi a citit şi Hanne Ørstavik, scriitoarea care şi-a şi lansat apoi cartea „Iubire” la Cluj, dar şi Tove Bruvik Westberg, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar​ al Regatului Norvegiei în România. Care le-a amintit oamenilor din cort cum posibilitatea de a citi e un privilegiu pe care nu îl au chiar toţi oamenii, sprijinindu-se de recentrul exemplu al laureaţilor de Nobel pentru Pace din acest an (care luptă pentru dreptul la educaţie). Aşa că: să citim, ne îndeamnă ambasadoarea. Citim, citim (mai mult sau mai puţin). Şi mai şi zburăm, nu?

 

litera nordica

 

La balon se mai aşteaptă şi se mai aşteaptă un pic. Şi se urcă! Faci schimb cu cealaltă rundă de călători din grupul de trei şi în final ajungi în balon. Utilajul se înalţă, se mai înalţă şi se mai înalţă puţin, doar câţiva metri deasupra pietrei cubice, atât cât să ai o panoramă a Pieţei Unirii, cu grupul statuar, clădirile care o bordează şi traficul de centru. Ajungi probabil mai aproape decât ai fost vreodată de ceasul din turnul Catedralei Sf. Mihail. Şi se coboară. Atât? Atât!

 


Dacă ai imaginea cu sutele de baloane plutind prin peisajul cu stânci spectaculoase al .. să zicem… Cappadociei, vei fi dezamăgit de călătoria de câteva minute (durată) şi câţiva metri (înălţime) cu balonul a la Cluj.

 

Sursa foto: http://balloonteam.net/montgolfier/up-up-and-away-in-cappadocia/

Sursa foto: http://balloonteam.net/montgolfier/up-up-and-away-in-cappadocia/

 

Dar… ţi-au adus cărţile balon în Piaţa Unirii? Ţi-au adus! În Mureş, unde e „casa” balonului verde se pot programa călătorii mai lungi şi mai înalte. Dar te costă. „Un zbor de o oră sau o oră şi ceva costă în jur de 100 de euro/ persoană”, te lămuresc responsabilii de balon. La Mureş, la Câmpul Cetăţii, luna trecută a fost chiar paradă cu baloane. La Cluj e mai greu de găsit loc, din cauza amplasării aeroportului, zic oamenii cu balon din Mureş (care au şi ei aeroport de Târgu Mureş).

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.