Închide

FOTO/VIDEO Protest şi la Cluj împotriva parlamentarilor şi a recentelor decizii din Parlament: „În două zile oamenii ăştia ne-au plesnit de patru ori”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iun. 23, 2016 1 888

„Joi, 23.06.2016, ne vedem în stradă! O ultimă dovadă că stăm cu ochii pe ei înainte să intre în vacanță! Dacă ne strângem îndeajuns de mulți, este posibil să nici nu mai intre în vacanță. Cel puțin nu în vacanță plătită de noi!” – aşa suna invitaţia lansată pe reţeaua de socializare Facebook, locul de unde pornesc protestele din anii recenţi. „Event”-ul anunţat pentru această seară a fost creat de Daniel Giurca şi de actorul Bogdan Bob Rădulescu, în paralel cu alte proteste anunţate în ţară, ca urmare a unor revoltătoare iniţiative legislative trecute zilele acestea prin Parlamentul României. Nume de eveniment: „Cătuşe înainte de pâine”.

Cum a sunat invitaţia organizatorilor de protest:

„Parlamentul profită că suntem topiți de căldură și ne testează vigilența:
– au votat dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care și-au angajat rudele
– urmează superimunitatea avocaților.
Asta după ce au rezolvat deja:
– legea pensiilor speciale pentru aleșii locali
– au închis dosarul „Diaspora” referitor la organizarea dezastruoasă a votului pentru prezidențiale. Corlăţean e bine mersi, nici măcar nu și-a dat demisia (Plenul Senatului a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva fostului ministru de Externe, senatorul PSD Titus Corlăţean, în dosarul „Diaspora” cu 26 voturi ”pentru” şi 92 ”contra””. (news.ro))
Să nu uităm de faptul că în România este în continuare legal să existe pe liste la alegerile locale persoane aflate în închisoare”.

Piaţa Unirii (loc de întâlnire de protest), ora 18.00:

DSC_2388

Micuţii se bucură de apă în fântâna din piaţă, în vreme ce însoţitorii lor, mai mari, se străduiesc să îi ţină în frâu. În Piaţa protestelor Unirii se mănâncă îngheţată, la final de zi caniculară. Nu se zăresc grupuri de protestatari, dar a venit presa.

Câteva zeci de minute mai târziu:

DSC_2449

DSC_2450

Lumea s-a adunat. Au înfruntat canicula, oboseala de după ziua de muncă, şi-au luat copiii şi bicicletele şi au venit să protesteze împotriva parlamentarilor şi a controversatelor lor decizii care să îi pună la „adăpost”.

DSC_2465

DSC_2464

Participanţii au la dispoziţie un microfon, pot să ia cuvântul, să zică ce îi nemulţumeşte, ce ar vrea să se facă.

DSC_2453

DSC_2457

DSC_2462

„În două zile, oamenii ăştia ne-au plesnit de patru ori. Ieşi şi spui punctual ce vrei, că ştii ce te deranjează. Ai 600 de infractori care fac o chestie, vrei să îi dai jos; vreau să dizolv parlamentul, dar aflu că, legal, nu se poate”, zice Bob Rădulescu. „Trebuie băgaţi la puşcărie! Românul e hoţ din naştere”, protestează, din mulţime, cineva vehement. „Vreau să îi explic copilului meu că nu e aşa”, răspunde actorul „maestru de ceremonii”. „Generalizarea nu e bună!”, întăreşte altcineva.

Se caută soluţii legislative, se fac afirmaţii, se răspunde, se protestează, se completează.

Sunt şi mesaje scrise:

DSC_2468

DSC_2467

„Noi, ca naţiune, avem o problemă foarte mare”, spune un alt participant, care a preluat microfonul. „Oamenilor cu drept de vot trebuie să li se şteargă de pe hard disk ideea că „merge şi aşa”. Atâta timp cât nu ne revoltăm o să avem o problemă extrem de mare. Pe mine mă revoltă două chestii: cum s-au gândit oamenii din Baia Mare să voteze un om arestat preventiv? Şi la Craiova, duduia respectivă are două dosare penale şi a câştigat cu aproape 70%! Cât de bolnavi trebuie să fim noi, ca naţie, şi cât de autodistructivi ca să permitem aşa ceva?”, continuă participantul la protest.

DSC_2469

DSC_2473

„Noi a trebui să facem totul legal, inclusiv întâlniea asta, dar ei fac ce vor. Lor le zice Curtea Constituţională că nu e constituţional ce fac şi ei votează?”, revine Rădulescu.

DSC_2477

„Faceţi mişcare politică!” – se indică din rândul celor amplasaţi în faţă. „Fiţi ONG-işti sau intraţi în politică!” – e sfatul unei protestatare. „Ce facem ca să existe o masă critică?”, se întreabă participanţii. „Azi e prima zi. Venim şi mâine, şi poimâine”, vine, rapid, soluţia. „Nu ştiu de ce văd atâta pesimism. În ultimii 3 – 4 ani s-au întâmplat destule! În 2013 a căzut un guvern şi nu ştiu dacă la Cluj la prima manifestera eram mai mulţi ca acum”, intervine activistul Mihai Goţiu.

DSC_2476

DSC_2475

Lumea a rămas în piaţă până după ora 20.00

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.